Kunsten å robbe de fattige

Amerikanerne hadde i fjor forbrukslån for 3200 milliarder dollar. Når låntakerne sliter med å betale, øker bankene ikke bare straffegebyrene, men også rentene. Men i fattige strøk har bankene gitt opp. Innbyggerne her må ty til predatory lenders.

september 2015

I en check casher på Broadway, hovedåren i Central Brooklyn, i skyggen av New Yorks overgrunnsbane, ber Carlos Rivera om en utsettelse. No tengo los 10 pesos, jeg har ikke de 10 dollarene, sier han til en ansatt bak vinduet. I Brooklyn er det lignende sjapper overalt – ifølge gule sider finnes det 236. Du gjenkjenner dem på de fargerike, forfalne fasadene med neonlys, på dollarsymbolet og ordet «cash» på vinduene. Foruten kontantoverføringer hever de sjekker for innbyggere uten bankkonto: Beløpet blir utbetalt mot en provisjon (rundt to prosent for hundre dollar, pluss diverse gebyrer). De gir også kortvarige lån med svært høye renter.

Nasjonalt utgjør de mange tusen sjappene en mektig og mangfoldig finansindustri kalt predatory lenders, rovutlånere. Navnet har de fått på grunn av sin aggressive forretningsmodell: De gir aldri slipp på en låntaker, som ofte betaler ned et lån med å ta opp et nytt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal