Kunsten å robbe de fattige

Amerikanerne hadde i fjor forbrukslån for 3200 milliarder dollar. Når låntakerne sliter med å betale, øker bankene ikke bare straffegebyrene, men også rentene. Men i fattige strøk har bankene gitt opp. Innbyggerne her må ty til predatory lenders.

I en check casher på Broadway, hovedåren i Central Brooklyn, i skyggen av New Yorks overgrunnsbane, ber Carlos Rivera om en utsettelse. No tengo los 10 pesos, jeg har ikke de 10 dollarene, sier han til en ansatt bak vinduet. I Brooklyn er det lignende sjapper overalt – ifølge gule sider finnes det 236. Du gjenkjenner dem på de fargerike, forfalne fasadene med neonlys, på dollarsymbolet og ordet «cash» på vinduene. Foruten kontantoverføringer hever de sjekker for innbyggere uten bankkonto: Beløpet blir utbetalt mot en provisjon (rundt to prosent for hundre dollar, pluss diverse gebyrer). De gir også kortvarige lån med svært høye renter.

Nasjonalt utgjør de mange tusen sjappene en mektig og mangfoldig finansindustri kalt predatory lenders, rovutlånere. Navnet har de fått på grunn av sin aggressive forretningsmodell: De gir aldri slipp på en låntaker, som ofte betaler ned et lån med å ta opp et nytt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Norge eksisterer ikke

Default thumbnail
Neste sak

Frykt og håp i Iran

Andre saker om USA

Hvit flukt

Hvite foreldre i USAs øvre middelklasse tar barna sine ut av prestisjetunge skoler for å hindre

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.