Frihandel

Europeisk protest mot frihandelsavtale

8. juli godkjente EU-parlamentet de hemmelige forhandlingene mellom EU og USA om frihandelsavtalen TTIP. Lokalsamfunn over hele Europa mobiliserer nå mot avtalen.

Posted on

«Regionrådet i Ile-de-France […] krever stans i TTIP-forhandlingene på grunn av manglende demokratisk kontroll og offentlig debatt om forhandlingene,» vedtok regionen Ile-de-France, hvor Paris ligger, 14. februar i fjor. Ile-de-France var den første franske regionen som erklærte seg som «TTIP-fri sone». Siden har 500 franske regioner og kommuner vedtatt lignende resolusjoner. Samlet representerer disse 54 prosent av landets befolkning.

Slike vedtak i lokale instanser er i all hovedsak symbolske handlinger. Men disse beslutningsorganene staker ut veien for en protest mot handels- og investeringsavtalene, en protest som nå har spredd seg til hele EU (se kart under). I tillegg til partiene oppfordrer mange borgere sine lokalpolitikere til å vedta slike resolusjoner. Stop TTIP, en sammenslutning av 480 organisasjoner, fagforeninger og partier, har utarbeidet en modell for slike beslutninger og oppfordrer alle borgere til å henvende seg til sine representanter. Resolusjonene vil ikke beskytte lokalsamfunnet mot TTIPs farer, ettersom internasjonale avtaler gjelder for alle beslutningsnivå i avtalelandene. Flere franske rådmenn har også minnet opprørskommunene om dette. Men når man erklærer sin kommune en «TTIP-fri sone» kan man bevisstgjøre de folkevalgte og mobilisere folk rundt saker som er viktige for kommunene: bevare arbeidsplasser, beskytte offentlige tjenester, miljøvern, hindre amerikanske selskapers inntog på de lokale offentlige markedene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver