Europeisk protest mot frihandelsavtale

8. juli godkjente EU-parlamentet de hemmelige forhandlingene mellom EU og USA om frihandelsavtalen TTIP. Lokalsamfunn over hele Europa mobiliserer nå mot avtalen.

«Regionrådet i Ile-de-France […] krever stans i TTIP-forhandlingene på grunn av manglende demokratisk kontroll og offentlig debatt om forhandlingene,» vedtok regionen Ile-de-France, hvor Paris ligger, 14. februar i fjor. Ile-de-France var den første franske regionen som erklærte seg som «TTIP-fri sone». Siden har 500 franske regioner og kommuner vedtatt lignende resolusjoner. Samlet representerer disse 54 prosent av landets befolkning.

Slike vedtak i lokale instanser er i all hovedsak symbolske handlinger. Men disse beslutningsorganene staker ut veien for en protest mot handels- og investeringsavtalene, en protest som nå har spredd seg til hele EU (se kart under). I tillegg til partiene oppfordrer mange borgere sine lokalpolitikere til å vedta slike resolusjoner. Stop TTIP, en sammenslutning av 480 organisasjoner, fagforeninger og partier, har utarbeidet en modell for slike beslutninger og oppfordrer alle borgere til å henvende seg til sine representanter. Resolusjonene vil ikke beskytte lokalsamfunnet mot TTIPs farer, ettersom internasjonale avtaler gjelder for alle beslutningsnivå i avtalelandene. Flere franske rådmenn har også minnet opprørskommunene om dette. Men når man erklærer sin kommune en «TTIP-fri sone» kan man bevisstgjøre de folkevalgte og mobilisere folk rundt saker som er viktige for kommunene: bevare arbeidsplasser, beskytte offentlige tjenester, miljøvern, hindre amerikanske selskapers inntog på de lokale offentlige markedene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Nesten like mektig som Mao

Neste sak

Økonomismens forrang

Mer Frihandel

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med

Dritthandel

Like sikkert som kompassnålen peker mot nord angir søppelets ferd maktforholdene i verden: De fattige tar

Tysk frihandelsopprør

Kommentatorer og EU-ledere skjelte i oktober ut regionalforsamlingen i belgiske Vallonia for blokkeringen av CETA-avtalen mellom

I voldgiftens vold

Etter stor mobilisering mot den foreslåtte investor-stat-tvisteløsningen i frihandelsavtalen TTIP mellom EU og USA, har EU-kommisjonen

0 kr 0