Fra vitenskapen til politikken

Jorda har vært varmere enn i dag og mye kaldere, havene høyere og lavere, Men det var før den huset 7,3 milliarder mennesker. De 196 landene som samles på FNs 21. klimatoppmøte i Paris fra 30. november til 11. desember kan ikke feile. Tiden er knapp.

november 2015

Under polarnatten kryper temperaturen knapt over -60 grader på Antarktis-platået. Inne i de spinkle brakkene på forskningsstasjonen Vostok synger de Georges Brassens eller Vladimir Vysotskij for å holde moralen oppe. De få nyhetene som når hit er ikke gode. USAs president Ronald Reagan har nettopp lansert sitt Strategic Defense Initative, også kjent som Star Wars-programmet, for å senke oldingstyret i Sovjetunionen som er fanget i økonomisk stagnasjon og har kjørt seg fast i Afghanistan. Med forsyninger fra amerikanske fly utfordrer sovjetiske og franske forskere elementene for å avsløre klimaets hemmeligheter. Målet er å gå tilbake i tid ved å trenge stadig lenger ned i den 3700 meter tykke isbreen under beina deres.

I februar 1985 avslutter forskerne arbeidet med å hente opp isprøver som inneholder sentral informasjon om lufta og temperaturene de siste 160 000 årene. Etter to år med dechiffrering finner de til slutt det de leter etter: Kloden har iblant vært varmere enn i dag, men ofte kaldere, og variasjonene har trofast fulgt endringene i CO2-konsentrasjonen. Og forskerne vet at CO2-konsentasjonen i atmosfæren har steget kontinuerlig siden den industrielle revolusjonen på midten av 1800-tallet og nå er større enn noen sinne tidligere i historien. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal