Fra vitenskapen til politikken

Jorda har vært varmere enn i dag og mye kaldere, havene høyere og lavere, Men det var før den huset 7,3 milliarder mennesker. De 196 landene som samles på FNs 21. klimatoppmøte i Paris fra 30. november til 11. desember kan ikke feile. Tiden er knapp.

Under polarnatten kryper temperaturen knapt over -60 grader på Antarktis-platået. Inne i de spinkle brakkene på forskningsstasjonen Vostok synger de Georges Brassens eller Vladimir Vysotskij for å holde moralen oppe. De få nyhetene som når hit er ikke gode. USAs president Ronald Reagan har nettopp lansert sitt Strategic Defense Initative, også kjent som Star Wars-programmet, for å senke oldingstyret i Sovjetunionen som er fanget i økonomisk stagnasjon og har kjørt seg fast i Afghanistan. Med forsyninger fra amerikanske fly utfordrer sovjetiske og franske forskere elementene for å avsløre klimaets hemmeligheter. Målet er å gå tilbake i tid ved å trenge stadig lenger ned i den 3700 meter tykke isbreen under beina deres.

I februar 1985 avslutter forskerne arbeidet med å hente opp isprøver som inneholder sentral informasjon om lufta og temperaturene de siste 160 000 årene. Etter to år med dechiffrering finner de til slutt det de leter etter: Kloden har iblant vært varmere enn i dag, men ofte kaldere, og variasjonene har trofast fulgt endringene i CO2-konsentrasjonen. Og forskerne vet at CO2-konsentasjonen i atmosfæren har steget kontinuerlig siden den industrielle revolusjonen på midten av 1800-tallet og nå er større enn noen sinne tidligere i historien. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Frankrikes fall

Neste sak

Krigsrus

Mer Miljø

Verdens ende eller framtidens begynnelse

Om verden ikke går under for alvor, tiltar bekymringen for at sivilisasjonen vil kollapse. Først når vi forstår hva som ligger i tanken om verdens ende, kan vi lære å tenke på vår tid som en begynnelse.

Vestlige plastproblemer i Sørøst-Asia

Mens vestlige forbrukere oppfordres til å levere plastavfall til resirkulering, har mye av plasten havnet i grøfter og på bål i Sørøst-Asia etter at Kina stanset importen i 2018. Nå har mottakerlandene gått lei og ber avsenderne finne en reell løsning på plastproblemet.

Etter pandemien

Åpenbart må fossil energi skrotes for å unngå en løpsk global oppvarming, men miljøkrisen krever noe annet enn bare en grønn New Deal.

Uansvarlig optimisme

Kampanjene for å vekke folk og politikere med fakta, følelser og mørke framtidsscenarier har skapt en motkraft. Den nye anti-alarmismen benekter ikke klimaendringene. I stedet tilbyr den et vell av optimistiske argumenter for at vi er på rett kurs, og at det er klimatiltakene som er farlige.

0 kr 0