Fra vitenskapen til politikken

Jorda har vært varmere enn i dag og mye kaldere, havene høyere og lavere, Men det var før den huset 7,3 milliarder mennesker. De 196 landene som samles på FNs 21. klimatoppmøte i Paris fra 30. november til 11. desember kan ikke feile. Tiden er knapp.

Under polarnatten kryper temperaturen knapt over -60 grader på Antarktis-platået. Inne i de spinkle brakkene på forskningsstasjonen Vostok synger de Georges Brassens eller Vladimir Vysotskij for å holde moralen oppe. De få nyhetene som når hit er ikke gode. USAs president Ronald Reagan har nettopp lansert sitt Strategic Defense Initative, også kjent som Star Wars-programmet, for å senke oldingstyret i Sovjetunionen som er fanget i økonomisk stagnasjon og har kjørt seg fast i Afghanistan. Med forsyninger fra amerikanske fly utfordrer sovjetiske og franske forskere elementene for å avsløre klimaets hemmeligheter. Målet er å gå tilbake i tid ved å trenge stadig lenger ned i den 3700 meter tykke isbreen under beina deres.

I februar 1985 avslutter forskerne arbeidet med å hente opp isprøver som inneholder sentral informasjon om lufta og temperaturene de siste 160 000 årene. Etter to år med dechiffrering finner de til slutt det de leter etter: Kloden har iblant vært varmere enn i dag, men ofte kaldere, og variasjonene har trofast fulgt endringene i CO2-konsentrasjonen. Og forskerne vet at CO2-konsentasjonen i atmosfæren har steget kontinuerlig siden den industrielle revolusjonen på midten av 1800-tallet og nå er større enn noen sinne tidligere i historien. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Frankrikes fall

Neste sak

Krigsrus

Andre saker om Miljø

Bolivias døende breer

Verdens isbreer trekker seg tilbake. I de bolivianske Andesfjellene har bresmeltingen skutt fart de siste tretti

Parasittens perspektiv

Verdenssamfunnet har reagert på koronapandemien som langt mer enn et praktisk problem. Mens viruset invaderer oss

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.