Arkiveringsavdelingen hos forsikringsselskapet Metropolitan Life i New York 1907. FOTO: Early Office Museum Archives.
Historie

Slik ble våre dager talte

På begynnelsen av 1900-tallet ble amerikanere som søkte livsforsikring rangert etter «skavanker» og «risikofaktorer». Forsikringsselskapenes maniske innsamling av persondata førte til en skummelt gjenkjennelig kvantifisering av enkeltindivider.

Posted on

I 1903 publiserte livsforsikringsselskapet New York Life et fotografi hvor kvinner i skinnende hvite bluser håndterer tunge kartotekbokser i stål, mens menn i svarte dresser sitter ved skrivebord med nesene i store papirbunker. Bildet viser ikke bare en kjønnsdelt arbeidsplass, men også et aspekt ved forsikringsindustrien som ofte blir glemt, nemlig at forsikringsselskapene besitter mengder av persondata som konkurrerer både i størrelse og verdi med deres pengereserver.

For de mange som fikk stjålet opplysninger fra forsikringsselskapenes databaser, har flere nylige dataangrep avdekket farene med selskapenes datainnsamling.[ref] I februar annonserte USAs nest største helseforsikringsselskap, Anthem, at det hadde blitt utsatt for et sofistikert angrep mot en database som inneholder opplysninger om 80 millioner amerikanere.[/ref] Men forsikringsselskapenes innsamling av privat informasjon har en lang historie, som avdekker en viktig forløper til dagens stordata, big data. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver