Mistroen til rettsstaten

Vi er i krig,» erklærte Frankrikes president François Hollande etter de groteske angrepene i Paris. Med denne gjentakelsen av Bush-administrasjonens reaksjon på angrepene i USA 11. september, varslet han nye tiltak som forsterker Vestens ferd fra rettsstat til sikkerhetsstat.

desember 2015

Hollande har erklært unntakstilstand i tre måneder og drøfter nye drastiske lover mot terror. Siden 1980-tallet har Frankrike vedtatt stadig mer omfattende antiterrorlover som har gitt politiet og myndighetene utvidede fullmakter til å overvåke, fengsle, innføre portforbud, forby demonstrasjoner og organisasjoner. Det samme har vi sett i USA, Storbritannia og de fleste andre vestlige land de siste tiårene.

Samtidig har de samme landene mer eller mindre kontinuerlig hatt militæroperasjoner i Midtøsten, ofte begrunnet i terrorfaren. USA har trappet opp dronekrigen og likvidert flere tusen påståtte terrorister i Jemen, Afghanistan og Pakistan. Etter invasjonen av Afghanistan og Irak, og bombingen av Libya, er det lite som tyder på at å bekjempe terror med å legge land i ruiner og ødelegge det som finnes av fungerende statsinstitusjoner, har vært særlig vellykket, snarere tvert imot. De stadige militæraksjonene har på ingen måte gjort verden til et tryggere sted. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal