Mistroen til rettsstaten

Vi er i krig,» erklærte Frankrikes president François Hollande etter de groteske angrepene i Paris. Med denne gjentakelsen av Bush-administrasjonens reaksjon på angrepene i USA 11. september, varslet han nye tiltak som forsterker Vestens ferd fra rettsstat til sikkerhetsstat.

Hollande har erklært unntakstilstand i tre måneder og drøfter nye drastiske lover mot terror. Siden 1980-tallet har Frankrike vedtatt stadig mer omfattende antiterrorlover som har gitt politiet og myndighetene utvidede fullmakter til å overvåke, fengsle, innføre portforbud, forby demonstrasjoner og organisasjoner. Det samme har vi sett i USA, Storbritannia og de fleste andre vestlige land de siste tiårene.

Samtidig har de samme landene mer eller mindre kontinuerlig hatt militæroperasjoner i Midtøsten, ofte begrunnet i terrorfaren. USA har trappet opp dronekrigen og likvidert flere tusen påståtte terrorister i Jemen, Afghanistan og Pakistan. Etter invasjonen av Afghanistan og Irak, og bombingen av Libya, er det lite som tyder på at å bekjempe terror med å legge land i ruiner og ødelegge det som finnes av fungerende statsinstitusjoner, har vært særlig vellykket, snarere tvert imot. De stadige militæraksjonene har på ingen måte gjort verden til et tryggere sted. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Tigerspranget og den vitenskapelige sannhet

Neste sak

En dum og tankeløs krig

Andre saker om Leder

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Pengenes andre ansikt

Gjeld har de siste femti årene blitt den dominerende, høyst reelle, men samtidig metafysiske veven som

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.