Saudi-Arabia

Saudisk sjansespill

Saudi-Arabia anklages for å ha samme religiøse ekstremisme som jihadistene og for å slåss mot de samme sjiamuslimske fiendene. Samtidig er kongefamilien splittet og lider under rekordlave oljepriser den selv har forårsaket.

Posted on

«Vi gjør ikke militæroperasjoner. Vi vet ikke hvordan. Det eneste vi kan er å skrive ut sjekker,» sa den saudiske etterretningssjefen Turki al-Faisal om landets støtte til jihadistene i Afghanistan under den sovjetiske okkupasjonen (1979–1989).[ref] Steve Coll, Ghost Wars: The Secret History of the CIA, Afghanistan and bin Laden, from the Soviet Invasion to 10 September 2001, Penguin, New York, 2004. [/ref] I tråd med Quincy-pakten[ref] Avtale inngått 14. februar 1945 mellom kong Abdulaziz og USAs president Franklin Roosevelt på krysseren USS Quincy. USA garanterte å forsvare Saudi-Arabia mot alle ytre trusler mot at kongedømmet sørget for USAs energibehov. George W. Bush videreførte avtalen i 2005. [/ref] finansierte Saudi-Arabia på denne tiden USAs hemmelige operasjoner i «kommunistland» som Angola og Nicaragua. Uten å stille USA eller seg selv for mange spørsmål.

I Golf-krigen (1990–1991), under George H. Bush, sloss saudiske soldater sammen med den amerikanske hæren – og en internasjonal koalisjon – for å kaste de irakiske styrkene ut av Kuwait. På tross av angrepene 11. september 2001 fortsatte det gode forholdet under George W. Bush, som hadde knyttet tette bånd til de saudiske lederne da han jobbet i oljeindustrien i Texas. Bush jr. ga også prins Bandar bin Sultan, ambassadør i USA fra 1983 til 2005 og sønn av den mektige forsvarsministeren, kallenavnet «Bandar Bush» etter et besøk hos Bush-familien på begynnelsen av 1990-tallet.[ref] David B. Ottaway, The King’s Messenger: Prince Bandar bin Sultan, and America’s Tangled Relationship with Saudi Arabia, Walker and Company, New York, 2010. [/ref] Kongedømmet ble på den tiden kraftig kritisert for å eksportere sunniekstremisme til alle verdenshjørner og for sine mange menneskerettsbrudd, men kritikken kom for det meste fra pressen og kongressmedlemmer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver