Tigerspranget og den vitenskapelige sannhet

Er vitenskapelige teorier en type overbevisninger på linje med mange andre? Er vitenskapelig sannhet relativ eller beskriver den virkeligheten? Disse spørsmålene er blitt sentrale når vitenskapene stadig oftere brukes til å legitimere politiske beslutninger.

Dere falt, bang!
ned på jorda,
tyngdeloven er streng,
men slik er loven.»
Georges Brassens

juristen Alain Supiot[ref] Alain Supiot, La Gouvernance par les nombres, Fayard, Paris, 2015. [/ref] kan ingen samfunn eksistere over tid uten et sett av felles overbevisninger som står over enkeltindividene og binder sammen samfunnslegemet. Derfor er det i de hellige menneskerettighetenes navn at vi bør «underkaste de sterkes vilje noe som er sterkere enn dem, som gjelder for alle og forhindrer menneskenes samfunn i å bli en jungel». Opp gjennom historien har denne rollen blitt fylt av riter, religioner eller en selvstendig rettsorden – Romerrikets store oppfinnelse. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Virkelighetsbristen i forhandlingene

Default thumbnail
Neste sak

Mistroen til rettsstaten

Andre saker om Vitenskap

Paradoksalt placebo

Alternative behandlingsformer uten dokumentert medisinsk virkning utnytter placeboeffekten med stor suksess. Her

Default thumbnail

Genredigering

Hvordan endre et bestemt gen i det enorme DNA-molekylet? Med molekylærverktøy kalt

0 kr 0