Usikkert politisk utfall i Syria

Vesten vil utslette Den islamske stat uten å sende inn bakkesoldater. Dermed må de samle de største væpnede gruppene i Syria og innlede en politisk overgang. Men dette scenariet kolliderer brutalt med virkeligheten.

Etter angrepene i Paris 13. november sa USA og deres allierte nok en gang at de har en todelt strategi: både videreføre militæraksjonene mot Den islamske stat (IS) og forsøke å finne en politisk løsning på borgerkrigen i Syria. I begge tilfellene gjenstår to gedigne hindre.

Det eksisterer visse nyanser mellom den «store koalisjonen» eller «unike koalisjonen» som den franske regjeringen ønsker seg og den koalisjonen USA eller Russland ser for seg. Men offisielt er målet det samme, nemlig å ødelegge IS militært, med bomber og målrettede aksjoner fra spesialstyrker, struping av terrororganisasjonens økonomiske ressurser og – som den amerikanske utenriksministeren stadig gjentar – stadig sterkere involvere de regionale kreftene. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Saudisk sjansespill

Neste sak

«Be for sheriffen vår, be for seier i valget»

Mer Syria

Assad på vei tilbake i folden

Assad-regimets militære seier er ennå ikke et faktum, men den syriske ledelsen har allerede fått nabolandene over på sin side og øyner en gjeninnlemmelse i Den arabiske liga.

Rojavas usikre framtid

Fem år etter IS’ nederlag i Kobane, kjemper kurderne og araberne i Rojava mot geopolitiske hestehandler for å bevare sitt politiske prosjekt.

Narrespill i Nord-Syria

Tyrkia har invadert Nordøst–Syria for å stanse det kurdisk-ledede selvstyreprosjektet. Invasjonen har stokket om kortene i Syria og skapt nye naturstridige allianser i borgerkrigens åttende år.

Rojava fanget mellom kompromiss og utopi

Den demokratiske føderasjonen Nord-Syria trues av et vinglete syrisk regime og et aggressivt Tyrkia, men spenningene mellom kurderne og araberne i de selvstyrte områdene er i ferd med å forsvinne.

Radikaliseringens sosiale logikk

Hva vet vi om radikalisering av ungdom? En analyse av sakene som har vært innom fransk rettsvesen viser at nederlag på skolen, sosiale medier, ønske om å provosere, seksualitet og religion kan tippe ungdommer i
voldelig retning.

0 kr 0