Usikkert politisk utfall i Syria

Vesten vil utslette Den islamske stat uten å sende inn bakkesoldater. Dermed må de samle de største væpnede gruppene i Syria og innlede en politisk overgang. Men dette scenariet kolliderer brutalt med virkeligheten.

desember 2015
Klikk for å forstørre.

Etter angrepene i Paris 13. november sa USA og deres allierte nok en gang at de har en todelt strategi: både videreføre militæraksjonene mot Den islamske stat (IS) og forsøke å finne en politisk løsning på borgerkrigen i Syria. I begge tilfellene gjenstår to gedigne hindre.

Det eksisterer visse nyanser mellom den «store koalisjonen» eller «unike koalisjonen» som den franske regjeringen ønsker seg og den koalisjonen USA eller Russland ser for seg. Men offisielt er målet det samme, nemlig å ødelegge IS militært, med bomber og målrettede aksjoner fra spesialstyrker, struping av terrororganisasjonens økonomiske ressurser og – som den amerikanske utenriksministeren stadig gjentar – stadig sterkere involvere de regionale kreftene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal