Den kyniske kampen mot ytre høyre

Mens den økonomiske politikken EU har påtvunget dem har ført flere nye partier i front i Spania, er det Front national som tjener på misnøyen i Frankrike. Motstanderne tar til seg partiets politikk, og paradoksalt nok tjener de på partiets framvekst.

januar 2016
Front nationals leder Marine Le Pen. Foto: Blandine Le Cain.

Alt ligger til rette for ytre høyre i Frankrike: Økonomien har kjørt seg fast, arbeidsledigheten stiger, mange står i fare for sosial degradering, offentlige tjenester og velferdsordninger er truet, det «europeiske prosjektet» er blitt like fristende som en munnfull lakserolje, flyktningbølgen stiger med kaoset i flere arabiske land, drapsmenn begår massemord i islams navn. For ikke å glemme at Sosialistpartiet i tretti år har – sammen med høyresiden – ført en nyliberal politikk som EU-traktatene nå har hugd i stein. Og ikke minst at de begge har forsøkt å holde seg ved makten til evig tid (eller å ta den tilbake) ved å framstille seg, i valg etter valg, som en siste skanse mot Front national.

Resultatet er at ingen politisk kraft har så mye glød og samhold som ytre høyre, ingen kommuniserer så effektivt inntrykket av å vite hvor det bærer hen og at framtiden tilhører dem. Ingen skisserer lenger noen strategi for å gjenerobre initiativet fra ytre høyre. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal