Cameron fanget i sin egen felle

Cameron lovet i valgkampens hete å holde folkeavstemning om det britiske EU-medlemskapet innen utgangen av neste år. Det opportunistiske valgløftet kan nå vise seg å bli et politisk mareritt.

Hold meg fast eller så vil jeg skade noen: Dette var budskapet, oversatt til ikke-diplomatisk språk, David Cameron hadde til sine 27 statslederkolleger i EU-rådet 17. desember. EU-toppmøtene har en tradisjon for maratondrøftinger, derfor annonserte Cameron at han var rede til å slåss «hele natta» for å få en avtale om å reforhandle betingelsene for det britiske EU-medlemskapet. Han ga klar beskjed om at hvis han ikke ble fornøyd ville han bli tvunget til å anbefale medborgerne sine å stemme for brexit, britisk utmeldelse fra EU.

Toppmøtet endte faktisk nokså tidlig, ved midnatt, uten resultater. Drøftingen ble utsatt til neste rådsmøte 17. og 18. februar. Camerons kolleger ville ikke at han skulle miste ansikt, derfor lot de han si til de mange britiske mediene som var møtt opp: «Den gode nyheten er at det finnes en åpning for en avtale.» Vagere kan det ikke bli. Men vel hjemme ga det gode overskrifter, i mangel av en reell seier. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

I voldgiftens vold

Neste sak

Å tåle og holde ut

Andre saker om Storbritannia

Britisk helse på hell

I 2011 bremset økningen i forventet levealder brått opp i Storbritannia. Årsaken er utelukkende politisk.

Buckingham før Brussel

Et katastrofescenario ved brexit er en gjenoppblussing av konflikten i Nord-Irland, spesielt siden ultrakonservative og antikatolske

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.