Cameron fanget i sin egen felle

Cameron lovet i valgkampens hete å holde folkeavstemning om det britiske EU-medlemskapet innen utgangen av neste år. Det opportunistiske valgløftet kan nå vise seg å bli et politisk mareritt.

februar 2016

Hold meg fast eller så vil jeg skade noen: Dette var budskapet, oversatt til ikke-diplomatisk språk, David Cameron hadde til sine 27 statslederkolleger i EU-rådet 17. desember. EU-toppmøtene har en tradisjon for maratondrøftinger, derfor annonserte Cameron at han var rede til å slåss «hele natta» for å få en avtale om å reforhandle betingelsene for det britiske EU-medlemskapet. Han ga klar beskjed om at hvis han ikke ble fornøyd ville han bli tvunget til å anbefale medborgerne sine å stemme for brexit, britisk utmeldelse fra EU.

Toppmøtet endte faktisk nokså tidlig, ved midnatt, uten resultater. Drøftingen ble utsatt til neste rådsmøte 17. og 18. februar. Camerons kolleger ville ikke at han skulle miste ansikt, derfor lot de han si til de mange britiske mediene som var møtt opp: «Den gode nyheten er at det finnes en åpning for en avtale.» Vagere kan det ikke bli. Men vel hjemme ga det gode overskrifter, i mangel av en reell seier. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal