Frihandel TPP

Advarer mot eviggrønn patentbeskyttelse

Økonomisk vekst og rettferdig konkurranse er argumentene som har fått elleve stillehavsland til å signere verdens største frihandelsavtale med USA. Ikke bare varer og tjenester, men også verdens strengeste copyright- og patentbeskyttelser skal eksporteres.

Posted on

Etter fem år med harde forhandlinger ble frihandelsavtalen Trans-Pacific Partnership (TPP) forseglet med et siste pennestrøk i New Zealand 4. februar i år. Men ikke alle er like begeistret for avtalen mellom de tolv landene i stillehavsregionen, som til sammen utgjør 36 prosent av verdensøkonomien. Utenfor det døgnåpne casinoet City Sky i Auckland – der representanter fra landene var samlet til signeringsseremoni – hadde flere hundre demonstranter blokkert motorveien i protest. Noen var bekymret for miljøet og for urbefolkningen. Andre fryktet at landet skulle selges til utenlandske investorer under føttene på dem. Flere innrømmet at de protesterte fordi de ikke klarte å skjønne innholdet i avtalen.[ref] «TPP protests show confusion over deal», Radio New Zealnd, 5. februar 2016.[/ref]

Forvirringen rundt hva TPP er og hva den vil bringe med seg av konsekvenser, er demonstrantene ikke alene om. Dokumentene, som nylig ble offentliggjort etter fem år med hemmelighetsstempel, er på over 2000 sider, med et så teknokratisk språk at det knapt er leselig. Selv for politikere kan materien virke ugjennomtrengelig: Under de hemmelige forhandlingene hadde USA tatt med seg 80 spesialister til forhandlingsbordet, Japan 120 og Australia 22.[ref] The Sydney Morning Herald, «Trans Pacific Partnership. What’s the deal being negotiated in our name?», 21. februar 2015. [/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Frihandel

Placeholder

Dritthandel

Like sikkert som kompassnålen peker mot nord angir søppelets ferd maktforholdene i

Tysk frihandelsopprør

Kommentatorer og EU-ledere skjelte i oktober ut regionalforsamlingen i belgiske Vallonia for

Placeholder

I voldgiftens vold

Etter stor mobilisering mot den foreslåtte investor-stat-tvisteløsningen i frihandelsavtalen TTIP mellom EU

0 kr 0
Gå til Toppen