Midtøsten Borgerkrigen i Syria

Derfor støtter nordafrikanerne Assad

Lederne i Algerie, Marokko og Tunisia stilte seg i mars bak Den arabiske ligas fordømmelse av Hizbollah. Utspillet har satt sinnene i kok i Nord-Afrika.

Posted on

Onsdag 2. mars var innenriksministrene i Den arabiske liga[ref] Den arabiske liga ble opprettet i 1945 med FN som modell. Organisasjonen har i dag 22 medlemsland.[/ref] samlet i Tunis. På møtet fordømte de Hizbollahs «terroristiske praksis og handlinger» og anklagde organisasjonen for å «destabilisere visse arabiske land». Frontalangrepet kom etter intenst press fra de seks monarkiene i Golfrådet (GCC), som vedtok en lignende uttalelse samme dag. Målet er å fordømme Hizbollahs støtte til Assad-regimet i Syria og å isolere det libanesiske partiet internasjonalt.

I Tunisia, som i Algerie og Marokko, vekket uttalelsen umiddelbart et ramaskrik på sosiale medier. I denne sunni-dominerte delen av den arabiske verden er sjiamuslimske Hizbollah fortsatt populær etter krigen mot den israelske hæren i 2006 (se under). «Nå blir vi tvunget til å knele for småkongene i Golfen. Hvor er vår stolthet? Er vi lakeier for wahhabistene? Vi trenger ikke adlyde dem bare fordi vi er sunnier?» kommenterer en. «Det er IS som må anklages for terrorisme, ikke Hizbollah. Hizbollah-krigerne er helter!» sier en annen. Samme oppstyret kom da Den arabiske liga besluttet å definere Hizbollah som en «terrorgruppe» 11. mars. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Midtøsten

Et folk i bur

Mens israelerne gjør seg klar til å velge et nytt parlament 17.

0 kr 0
Gå til Toppen