Derfor støtter nordafrikanerne Assad

Lederne i Algerie, Marokko og Tunisia stilte seg i mars bak Den arabiske ligas fordømmelse av Hizbollah. Utspillet har satt sinnene i kok i Nord-Afrika.

Onsdag 2. mars var innenriksministrene i Den arabiske liga samlet i Tunis. På møtet fordømte de Hizbollahs «terroristiske praksis og handlinger» og anklagde organisasjonen for å «destabilisere visse arabiske land». Frontalangrepet kom etter intenst press fra de seks monarkiene i Golfrådet (GCC), som vedtok en lignende uttalelse samme dag. Målet er å fordømme Hizbollahs støtte til Assad-regimet i Syria og å isolere det libanesiske partiet internasjonalt.

I Tunisia, som i Algerie og Marokko, vekket uttalelsen umiddelbart et ramaskrik på sosiale medier. I denne sunni-dominerte delen av den arabiske verden er sjiamuslimske Hizbollah fortsatt populær etter krigen mot den israelske hæren i 2006 (se under). «Nå blir vi tvunget til å knele for småkongene i Golfen. Hvor er vår stolthet? Er vi lakeier for wahhabistene? Vi trenger ikke adlyde dem bare fordi vi er sunnier?» kommenterer en. «Det er IS som må anklages for terrorisme, ikke Hizbollah. Hizbollah-krigerne er helter!» sier en annen. Samme oppstyret kom da Den arabiske liga besluttet å definere Hizbollah som en «terrorgruppe» 11. mars. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Hizbollah styrket av krigen i Syria

Neste sak

Silicon Army

Andre saker om Midtøsten

«Ned med bankregimet»

Libanon var allerede rystet av en alvorlig økonomisk krise, skyhøy arbeidsledighet og sosial uro, da en

Saudi-Arabias andre olje

Koronapandemien har tvunget Saudi-Arabia til å avlyse årets pilegrimsferd til Mekka, og med det inntekter på

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.