Migrasjon Schengen

Europas nye jernteppe

En million flyktninger og migranter reiste gjennom Balkan i fjor. Mens EU har inngått en avtale med Tyrkia om å stanse flyktningstrømmen, har de mange grensestengningene kuttet denne uformelle humanitære korridoren, hvor det fortsatt befinner seg flere tusen mennesker på flukt fra krig og nød.

Posted on

Idomeni, på grensen mellom Hellas og Makedonia. I enden av en liten landevei på en slette forblåst av vinden som kommer ned fra fjellene, reiser den siste greske leiren seg, inneklemt mellom åkre og en liten godsterminal. Du trenger bare gå noen hundre meter langs skinnene for å komme til gittergjerdet som markerer inngangen til Makedonia. Politiet lar porten som leder til den makedonske leiren Gevgilija stå på gløtt. Flyktningene får passere i grupper på femti.

Med den gradvise stengningen av den såkalte Balkan-ruten, har Makedonia strammet inn adgangen: I november ble bare afghanere, irakere og syrere akseptert som flyktninger, folk fra andre land blir definert som «økonomiske migranter». I januar ble afghanerne heller ikke akseptert lenger. I begynnelsen av mars kunne syrere fra Aleppo fortsatt passere, men ikke syrere fra Damaskus. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver