Europas nye jernteppe

En million flyktninger og migranter reiste gjennom Balkan i fjor. Mens EU har inngått en avtale med Tyrkia om å stanse flyktningstrømmen, har de mange grensestengningene kuttet denne uformelle humanitære korridoren, hvor det fortsatt befinner seg flere tusen mennesker på flukt fra krig og nød.

Idomeni, på grensen mellom Hellas og Makedonia. I enden av en liten landevei på en slette forblåst av vinden som kommer ned fra fjellene, reiser den siste greske leiren seg, inneklemt mellom åkre og en liten godsterminal. Du trenger bare gå noen hundre meter langs skinnene for å komme til gittergjerdet som markerer inngangen til Makedonia. Politiet lar porten som leder til den makedonske leiren Gevgilija stå på gløtt. Flyktningene får passere i grupper på femti.

Med den gradvise stengningen av den såkalte Balkan-ruten, har Makedonia strammet inn adgangen: I november ble bare afghanere, irakere og syrere akseptert som flyktninger, folk fra andre land blir definert som «økonomiske migranter». I januar ble afghanerne heller ikke akseptert lenger. I begynnelsen av mars kunne syrere fra Aleppo fortsatt passere, men ikke syrere fra Damaskus. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Barbarene blant oss

Neste sak

Scener fra den republikanske borgerkrigen i Alabama

Andre saker om Migrasjon

De er våre barn

Brev til min søster, Yayi Bayam Diouf.Av de åtte hundre som druknet i forliset utenfor Sicilia

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.