Europas nye jernteppe

En million flyktninger og migranter reiste gjennom Balkan i fjor. Mens EU har inngått en avtale med Tyrkia om å stanse flyktningstrømmen, har de mange grensestengningene kuttet denne uformelle humanitære korridoren, hvor det fortsatt befinner seg flere tusen mennesker på flukt fra krig og nød.

Idomeni, på grensen mellom Hellas og Makedonia. I enden av en liten landevei på en slette forblåst av vinden som kommer ned fra fjellene, reiser den siste greske leiren seg, inneklemt mellom åkre og en liten godsterminal. Du trenger bare gå noen hundre meter langs skinnene for å komme til gittergjerdet som markerer inngangen til Makedonia. Politiet lar porten som leder til den makedonske leiren Gevgilija stå på gløtt. Flyktningene får passere i grupper på femti.

Med den gradvise stengningen av den såkalte Balkan-ruten, har Makedonia strammet inn adgangen: I november ble bare afghanere, irakere og syrere akseptert som flyktninger, folk fra andre land blir definert som «økonomiske migranter». I januar ble afghanerne heller ikke akseptert lenger. I begynnelsen av mars kunne syrere fra Aleppo fortsatt passere, men ikke syrere fra Damaskus. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Barbarene blant oss

Neste sak

Scener fra den republikanske borgerkrigen i Alabama

Mer Migrasjon

Propaganda mot migrasjon

For å stanse innvandrere de ikke ønsker, nøyer de vestlige regjeringene seg ikke lenger med strengere grensekontroller og lover. Det siste tiåret har de også valgt en tilsynelatende mildere metode: «opplysningskampanjer» i tradisjonelle og sosiale medier.

Agadez, Europas skanse i Sahara

I 2015 presset EU det fattige Niger til å kriminalisere hovedinntektskilden i Agadez. Byen som nylig var et viktig transittsted for migranter, herjes nå av arbeidsledighet og spenninger med flyktninger som nå sendes andre veien.

Hvem tar egentlig imot flyktningene?

Vestlige myndigheter later som om de først oppdaget omfanget av kaoset i Syria med den nylige flyktningstrømmen. Kun en ørliten del av de elleve millioner syrere som har flyktet fra borgerkrigen, når Europa etter en farefull ferd. De fleste finner tilflukt internt i Syria, og i nabolandene Tyrkia, Libanon og Jordan, hvor tilstrømningen påvirker både samfunnene og økonomien.

0 kr 0