Oljeforbannelsen

Siden august 2014 har oljeprisen falt med 70 prosent. 250 000 arbeidsplasser har forsvunnet i bransjen og store investeringer er lagt på is. Mens oljebransjen svekkes, destabiliseres eksportlandene.

Mange oljeeksporterende land – som Algerie, Aserbajdsjan, Nigeria, Russland og Venezuela – har reagert på fallende oljepris med kutt i oljefinansiert velferdspolitikk, noe som har ført til stor uro. Selv om prisene kan komme til å stige i løpet av året, er det liten sjanse for at de igjen vil bli over hundre dollar fatet slik som for få år siden. Dermed vil virkningene av lavprissjokket fortsette i årene som kommer.

For å forstå omfanget av sjokkbølgen, må vi huske hvor sentral oljen er i verdensøkonomien og hvor viktig høye oljepriser er for å bevare de politiske og økonomiske strukturene som understøtter olje- og gassmarkedet. Olje er den mest verdifulle råvaren i verdenshandelen og hovedinntektskilden for et dusin land verden over. Når oljeprisen er høy, slik som fra 2010 til 2014, vokser oljeselskapene og investerer i ny teknologi og infrastruktur som kreves for evigøkende produksjon. Og regjeringene i oljeproduserende land bruker mye penger på offentlige utbygginger og andre tiltak for å bedre hverdagen for vanlige borgere. Når prisen er lav, kollapser oljeselskapene eller kutter i investeringene og gjør framtidig produksjon usikker. Og regjeringene skjærer ned på offentlige utgifter og setter sin politiske framtid i fare. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Regjeringer kommer og går, korrupsjonen består

Neste sak

Hizbollah styrket av krigen i Syria

Mer Økonomi

Hvorfor amerikansk fagbevegelse taper mot Amazon

Hollywood-kjendiser, journalister, ledende politikere og selv landets president støttet fagorganiseringen av Amazons lager i Bessemer i Alabama. Men ikke arbeiderne. Er press fra Amazon nok til å forklare nederlaget?

Plattformpopulismens profitable farse

I januar gikk flere tusen hobbyinvestorer sammen for å presse opp aksjekursen på selskaper som store investeringsfond hadde satset på at ville falle. Det var ingen revolusjon, men et skoleeksempel på Silicon Valleys populisme.

Full fart mot gårsdagens verden

De politiske tiltakene for å dempe den økonomiske krisen forårsaket av koronapandemien, synes bare å ha akselerert grunntendensene i samfunnet. Ulikhetene øker, og arbeidslivet blir stadig usikrere.

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med 14 andre asiatiske land.

Verdenshandelens nye slaver

Flere hundre tusen sjøfolk er strandet på land eller til sjøs. For verdens regjeringer har handel vært viktigere enn sjøfolkenes helse. Nå frykter flere selskaper at handelsrutene skal kollapse.

0 kr 0