Veldedig boligbygging

Tildelingen av «nobelprisen» i arkitektur til den relativt ukjente arkitekten Alejandro Aravena, antyder en epokeendring i byggebransjen.

april 2016

I Chicago 13. januar kunngjorde forretningsmannen Thomas Pritzker navnet til den 39. mottakeren av prisen som bærer hans navn. Til stor overraskelse gikk prisen til en chilensk arkitekt, Alejandro Aravena, fra arkitektkontoret Elemental. Pritzker-prisen sponses av stiftelsen til hotellkjeden Hyatt og blir ofte omtalt som Nobelprisen i arkitektur. Den går vanligvis til kjente arkitekter: Fjorårets pris gikk til 90-årige Otto Frei som døde noen dager før den offisielle kunngjøringen.

48 år gamle Aravena får ikke prisen for å ha prydet forsidene på glansede magasiner, men for bygg som skal utrydde fattigdom og tjene folk flest. «Hans oppførte verk gir en økonomisk mulighet for de mindre privilegerte, demper virkningene av naturkatastrofer, reduserer energiforbruket, og gir innbydende offentlige rom,» erklærte Thomas Pritzker da han kunngjorde årets prisvinner. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal