Falsk vår i Brasil

Nasjonalforsamlingen har vedtatt å stille president Dilma Rousseff for riksrett. Internasjonale medier mener det viser et levende demokrati. Men det er snarere et resultat av at venstresiden ikke har klart å reformere systemet og nå er fanget i sin egen felle.

Over en halv million demonstranter i São Paulo, nesten like mange i Rio de Janeiro, og hundre tusen i Brasília. Samlet gikk nesten tre millioner brasilianere ut i gatene i over hundre brasilianske byer 13. mars. Denne menneskelige flodbølgen blir presentert som den største protesten siden Direitas Já! («Direktevalg nå!») mot diktaturet i første halvdel av 1980-tallet.

Mens protestbølgen på 80-tallet sendte soldatene tilbake til kasernene, krever dagens demonstranter, kledd i fotballandslagets farger, verken flere rettigheter, mer demokrati eller sosiale framskritt. «Dilma ut!», «Avsettelse nå!» og «Lula i fengsel!» roper de og forlanger hodet til en president som skal ha gjort seg skyldig i en «ansvarsforbrytelse» da hun brøt budsjettreglene. De forlanger også hodet til forgjengeren, Lula da Silva, som er anklaget for å være involvert i skandalen som politioperasjonen Lava Jato («Bilvask») har avdekket: Flere milliarder dollar skal ha blitt underslått fra det statlige oljeselskapet Petrobras og havnet hos bedrifter, partier og kjente politikere. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Fra kalasjnikov til drapssatellitter

Neste sak

Mens vi venter på Tobin-skatten

Mer Brasil

Brasils mediereligiøse kompleks

I 1989 lurte brasilianske Edir Macedo menigheten sin til å gi ham penger til å kjøpe RecordTV. Gjennom tv-kanalen har han sikret seg en betydelig politisk innflytelse, som for to år siden bidro til at Jair Bolsonaro ble landets president.

Snikende autoritarisme i Brasil

President Jair Bolsonaro gjør det meste for å undergrave demokratiet, samtidig som Brasil er at av landene som er hardest rammet av koronapandemien. George Miller snakker med André Singer, professor i statsvitenskap ved Universitetet i São Paulo, om situasjonen i Brasil.

Bolsonaros autoritære ridetur

Mens pandemien sprer seg i Brasil, benytter Jair Bolsonaro anledningen til å svekke landets demokrati. At han selv har blitt smittet av viruset, synes ikke å svekke de autoritære ambisjonene til presidenten som gjerne etteraper Mussolinis ord og framtoning.

Bolsonaros astrolog

Bak valgseieren til Jair Bolsonaro i oktober 2018 finner vi en tidligere astrolog og rabiat antikommunist som er lite kjent utenfor Brasil.

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen til jordbruksgigantene møter motstand i Brasil. For det er ikke første gang stormakter lufter tanker om å ta kontroll over Amazonas.

0 kr 0