Falsk vår i Brasil

Nasjonalforsamlingen har vedtatt å stille president Dilma Rousseff for riksrett. Internasjonale medier mener det viser et levende demokrati. Men det er snarere et resultat av at venstresiden ikke har klart å reformere systemet og nå er fanget i sin egen felle.

Flertallet av demonstrantene er hvite, de har høyere utdannelse og har fra middels til svært høy inntekt. FOTO: Donatas Dabravolskas / Shutterstock.

Over en halv million demonstranter i São Paulo, nesten like mange i Rio de Janeiro, og hundre tusen i Brasília. Samlet gikk nesten tre millioner brasilianere ut i gatene i over hundre brasilianske byer 13. mars. Denne menneskelige flodbølgen blir presentert som den største protesten siden Direitas Já! («Direktevalg nå!») mot diktaturet i første halvdel av 1980-tallet.

Mens protestbølgen på 80-tallet sendte soldatene tilbake til kasernene, krever dagens demonstranter, kledd i fotballandslagets farger, verken flere rettigheter, mer demokrati eller sosiale framskritt. «Dilma ut!», «Avsettelse nå!» og «Lula i fengsel!» roper de og forlanger hodet til en president som skal ha gjort seg skyldig i en «ansvarsforbrytelse» da hun brøt budsjettreglene. De forlanger også hodet til forgjengeren, Lula da Silva, som er anklaget for å være involvert i skandalen som politioperasjonen Lava Jato («Bilvask») har avdekket: Flere milliarder dollar skal ha blitt underslått fra det statlige oljeselskapet Petrobras og havnet hos bedrifter, partier og kjente politikere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0