Edle motiver

Fernando León de Aranoas film om hjelpearbeidere på Balkan har noen regigrep som nok vil irritere enkelte. A Perfect Day har likevel sitt å by på, ikke minst en historie som er verd å fortelle, fra en krig for ikke så veldig lenge siden, i et område ikke så veldig langt unna.

A Perfect Day utspiller seg på Balkan på midten av 1990-tallet. Damir (Fedja Štukan) og Mambrú (Benicio Del Toro) er i ferd med å taue et lik opp av en brønn. Det er sånt de jobber med, på vegne av en humanitær organisasjon. Vi følger dem, noen kollegaer og en ung representant for lokalbefolkningen gjennom noen begivenhetsrike døgn idet krigen nærmer seg slutten – på papiret, vel å merke. Diplomatiets og politikkens vedtak blir ikke umiddelbart omsatt i praksis ute i felten. Det ligger fremdeles udetonerte miner i landskapet, praktisk og billedlig talt. Det er interessante tider, og dermed en interessant fortelling, hentet fra en forhåpentlig interessant bok av Paula Farias. Om Fernando León de Aranoa er rette mann til å formidle den, er en annen vurdering.

Det er altså hjelpearbeidernes hverdag som skildres, men gitt omstendighetene har filmen nødvendigvis resonans fra ymse tradisjoner under den omfattende paraplybetegnelsen «krigsfilm». Skildringer av krigsopplevelser er forsiktig sagt tallrike. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Amerikanske jakobinere

Neste sak

Legalisert korrupsjon

Mer Film

Den enlige mor og huset

Herself er en sympatisk beretning om en enlig mors kamp, funderet i en virkelig boligkrise i samtidens Dublin, hvor hen ved ti tusind mennesker kæmper med at finde en varig bolig.

Usjarmerende diskresjon

Noen har filmet noe og sendt det videre. Overgrepet blir ikke spesifisert som en voldtekt. Likevel er det åpenbart rape revenge-motivet som driver Emerald Fennells debutfilm, der subsjangeren har fått en tidsmessig oppgradering av struktur og miljø.

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

0 kr 0