Edle motiver

Fernando León de Aranoas film om hjelpearbeidere på Balkan har noen regigrep som nok vil irritere enkelte. A Perfect Day har likevel sitt å by på, ikke minst en historie som er verd å fortelle, fra en krig for ikke så veldig lenge siden, i et område ikke så veldig langt unna.

A Perfect Day utspiller seg på Balkan på midten av 1990-tallet. Damir (Fedja Štukan) og Mambrú (Benicio Del Toro) er i ferd med å taue et lik opp av en brønn. Det er sånt de jobber med, på vegne av en humanitær organisasjon. Vi følger dem, noen kollegaer og en ung representant for lokalbefolkningen gjennom noen begivenhetsrike døgn idet krigen nærmer seg slutten – på papiret, vel å merke. Diplomatiets og politikkens vedtak blir ikke umiddelbart omsatt i praksis ute i felten. Det ligger fremdeles udetonerte miner i landskapet, praktisk og billedlig talt. Det er interessante tider, og dermed en interessant fortelling, hentet fra en forhåpentlig interessant bok av Paula Farias. Om Fernando León de Aranoa er rette mann til å formidle den, er en annen vurdering.

Det er altså hjelpearbeidernes hverdag som skildres, men gitt omstendighetene har filmen nødvendigvis resonans fra ymse tradisjoner under den omfattende paraplybetegnelsen «krigsfilm». Skildringer av krigsopplevelser er forsiktig sagt tallrike. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Amerikanske jakobinere

Neste sak

Legalisert korrupsjon

Andre saker om Film

De glemte filmpionerene

De mange kvinnelige regissørene og manusforfatterne som deltok i stumfilmens gullalder har i stor grad blitt

Spill for galleriet

Coastal Elites er en samling koronabetingede «henvendelser hjemmefra». Novellefilmene fungerer best gjennom menneskene vi møter, mer

Den sovjetiske løgn

Den sorte jord burde brødføde en hel befolkning. Det er beretningen, som det sovjetiske regime tillader

Opp av asken

Gjenoppstandelsen til den en gang konkursrammede byen Stockton i California er en prosess det sikkert er

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.