Edle motiver

Fernando León de Aranoas film om hjelpearbeidere på Balkan har noen regigrep som nok vil irritere enkelte. A Perfect Day har likevel sitt å by på, ikke minst en historie som er verd å fortelle, fra en krig for ikke så veldig lenge siden, i et område ikke så veldig langt unna.

A Perfect Day utspiller seg på Balkan på midten av 1990-tallet. Damir (Fedja Štukan) og Mambrú (Benicio Del Toro) er i ferd med å taue et lik opp av en brønn. Det er sånt de jobber med, på vegne av en humanitær organisasjon. Vi følger dem, noen kollegaer og en ung representant for lokalbefolkningen gjennom noen begivenhetsrike døgn idet krigen nærmer seg slutten – på papiret, vel å merke. Diplomatiets og politikkens vedtak blir ikke umiddelbart omsatt i praksis ute i felten. Det ligger fremdeles udetonerte miner i landskapet, praktisk og billedlig talt. Det er interessante tider, og dermed en interessant fortelling, hentet fra en forhåpentlig interessant bok av Paula Farias. Om Fernando León de Aranoa er rette mann til å formidle den, er en annen vurdering.
Det er altså hjelpearbeidernes hverdag som skildres, men gitt omstendighetene har filmen nødvendigvis resonans fra ymse tradisjoner under den omfattende paraplybetegnelsen «krigsfilm». Skildringer av krigsopplevelser er forsiktig sagt tallrike.

Det finnes trolig like mange dramatiske historier om krig som det finnes enkeltmennesker med krigserfaring. Traumet har mange fasetter, men noen fellesfaktorer finnes, flere av dem med forstavelsen u. Uvisshet, for eksempel, det er en elementær betingelse for dramatikk, og noe av forklaringen på det enorme antall filmer med krig i. Setter vi faktorer som heroisme og svik til side, likeledes taktikk, trefninger og annen action-logistikk (og med det et overveldende flertall av krigsfilmer), representerer krig fundamentale avvik for hver enkelt, avvik som gir det mylder av historier som nærmest må fortelles, enten de ender som roman, scenekunst, film eller ikke. For om vi med en snau underdrivelse beskriver krig som unntakstilstand, så har vi også en påminnelse om fenomenets dramatiske potensial. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Amerikanske jakobinere

Neste sak

Legalisert korrupsjon

Andre saker om Film

Vi, de forsømte

Mafiaens virksomhet er en altfor velkjent fortelling. Den formelpregede dramatikken står alltid

0 kr 0