Utsolgt

Snarere enn å redusere offentlig gjeld, subsidier og andre kostnader, har de massive privatiseringene i Hellas gitt staten færre inntekter og større utgifter.

Transnational Institutes (TNI) seneste rapport om effekten av «privatiseringsindustrien» i Europa slår fast at det «ikke finnes noe bevis for at privatiserte selskaper er mer effektive». Snarere presser privatiseringene ned lønningene, forverrer arbeidsforholdene og øker inntektsforskjellene.

Hellas er i så måte et lærebokeksempel. Under gjeldskrisen tvang kreditorene landet til å selge eller å lease så mange statseide virksomheter som mulig, med det eneste mål for øye å betale offentlig gjeld. Salget av offentlig eiendom er den mest absurde delen av troikaens «redningsprogram», som har holdt den greske økonomien i resesjon i sju år. Å tvinge en bankerott stat til å privatisere offentlige virksomheter midt i en krise er ensbetydende med å selge dem på billigsalg, bemerker forfatterne av TNI-rapporten. Selv ikke det berømte «sølvtøyet» kan selges unna til en rimelig pris under en dyp resesjon – å selge i slike situasjoner bør dermed anses som underslag. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Erdogans skitne krig

Neste sak

Chavister i villrede

Mer Hellas

I nasjonalismenes grenseland

EU innfører sanksjoner mot Tyrkias stadig mer ekspansjonistiske politikk. I Hellas vekker Tyrkias nye ambisjoner minner fra tidligere konflikter, som fortsatt preger grenseområdene fra Kastellorizo til Vest-Trakia via Lesvos.

«Turister, dra hjem»

En ødeleggende overturisme hadde allerede oversvømt flere av de greske øyene og begynt å skylle inn over Athen før pandemien slo til. Men den greske regjeringen vil fortsette som før

Kutt i kloakken

I midten av januar gjorde den greske nasjonalforsamlingen nye innstramminger for å få en hjelpepakke på 6,7 milliarder euro fra finansministrene i eurosonen. Virkningene av kuttpolitikken Hellas har blitt påtvunget i åtte år er nå tydelige i kloakken.

En historisk mulighet

I fem måneder har Hellas forhandlet med kreditorene. I løpet av forhandlingene har en annen ambisjon avtegnet seg, nemlig å diskreditere et «radikalt» politisk prosjekt. Men det finnes løsninger på problemene i EU, som Hellas bare er et symptom på, nemlig oppløsning av en dårlig konstruert valutaunion hvor det første steget er at Hellas trekker seg ut.

0 kr 0