Hellas Sparepolitikk

Utsolgt

Snarere enn å redusere offentlig gjeld, subsidier og andre kostnader, har de massive privatiseringene i Hellas gitt staten færre inntekter og større utgifter.

Posted on

Transnational Institutes (TNI) seneste rapport om effekten av «privatiseringsindustrien» i Europa slår fast at det «ikke finnes noe bevis for at privatiserte selskaper er mer effektive». Snarere presser privatiseringene ned lønningene, forverrer arbeidsforholdene og øker inntektsforskjellene.[ref] Sol Trumbo Vila og Matthijs Peters, «The Privatising Industry in Europe», Transnational Institute, Amsterdam, februar 2016. [/ref]

Hellas er i så måte et lærebokeksempel. Under gjeldskrisen tvang kreditorene landet til å selge eller å lease så mange statseide virksomheter som mulig, med det eneste mål for øye å betale offentlig gjeld. Salget av offentlig eiendom er den mest absurde delen av troikaens[ref] Uformell gruppe bestående av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) som har påtvunget flere greske regjeringer en rekke økonomiske tilpasninger i bytte mot lån.[/ref] «redningsprogram», som har holdt den greske økonomien i resesjon i sju år. Å tvinge en bankerott stat til å privatisere offentlige virksomheter midt i en krise er ensbetydende med å selge dem på billigsalg, bemerker forfatterne av TNI-rapporten. Selv ikke det berømte «sølvtøyet» kan selges unna til en rimelig pris under en dyp resesjon – å selge i slike situasjoner bør dermed anses som underslag. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver