Utsolgt

Snarere enn å redusere offentlig gjeld, subsidier og andre kostnader, har de massive privatiseringene i Hellas gitt staten færre inntekter og større utgifter.

Transnational Institutes (TNI) seneste rapport om effekten av «privatiseringsindustrien» i Europa slår fast at det «ikke finnes noe bevis for at privatiserte selskaper er mer effektive». Snarere presser privatiseringene ned lønningene, forverrer arbeidsforholdene og øker inntektsforskjellene.

Hellas er i så måte et lærebokeksempel. Under gjeldskrisen tvang kreditorene landet til å selge eller å lease så mange statseide virksomheter som mulig, med det eneste mål for øye å betale offentlig gjeld. Salget av offentlig eiendom er den mest absurde delen av troikaens «redningsprogram», som har holdt den greske økonomien i resesjon i sju år. Å tvinge en bankerott stat til å privatisere offentlige virksomheter midt i en krise er ensbetydende med å selge dem på billigsalg, bemerker forfatterne av TNI-rapporten. Selv ikke det berømte «sølvtøyet» kan selges unna til en rimelig pris under en dyp resesjon – å selge i slike situasjoner bør dermed anses som underslag. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0