Amerikansk avsporing

Intelligensrasismen i de amerikanske mediene og Demokratenes partielite legger veien åpen for autoritære menn som er mer opptatt av indoktrinering enn opplysning.

desember 2016
I årets amerikanske presidentvalg avgjorde utdannings- og inntektsnivå resultatet mer enn kjønn og hudfarge. Foto: Mandel Ngan, AFP / NTB SCANPIX.

Det finnes i det minste ett land hvor valg får umiddelbar virkning. Etter Donald Trumps valgseier sank den meksikanske pesoen, boliglånsrentene steg i Frankrike, EU-kommisjonen løsnet litt på budsjettreglene, meningsmålerne ble forunderlig tause, den lille troverdigheten journalistene hadde igjen forduftet, Japan føler at de må oppruste, Israel gjør seg klar til å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, og frihandelsavtalen TPP avgikk med døden.

Denne stormen av hendelser og forventninger vekker drømmer og uro: Hvis en mann som så unisont er omtalt som inkompetent og vulgær kan bli USAs president, da er alt mulig. Det uventede utfallet har blitt lagt merke til av en hel verden, og ikke bare av utenriksekspertene. Dermed er det ikke utenkelig at det vil få en smitteeffekt utenfor USA. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal