Anarkismens alternativ

En nærmest systemisk krise i demokrati, politik og økonomi har ramt vores samfund og ingen synes at have svaret på tidens problemer. Aktivist og antropolog David Graeber hævder et anarkistisk menneskesyn kan lede vejen ud af tidens kriser.

Ordet anarki betyder fravær af en hersker eller leder, ofte beskrevet som kunsten at ikke være ledet af andre. Anarkismen som politisk teori går tilbage til 1800-tallet og tænkere som Mikhail Bakunin, Peter Kropotkin og Pierre-Joseph Proudhon, der inspirerede arbejderorganisationer og politiske kampe. Samtidig er anarkismen også en del af en lang historie om liv levet udenfor statens institutioner. Langt det meste af menneskehedens historie er foregået udenfor staten. Det er en historie om alt fra tidlige egalitære samfund og mindre selvstyrende lokalsamfund til naboskab, lokale ildsjæle og daglig lydighedsnægtelse.

I Two Cheers of Anarchism (2012) slår professor i politisk videnskab James Scott et slag for den nødvendige hverdagsanarkisme: «Jo mere planlagt, reguleret og formel en social og økonomisk orden tager sig ud, jo mere sandsynligt er det, at den forbliver en parasit på de uformelle processer, som de formelle skemaer ikke anerkender og uden hvilke den ikke ville fortsætte med at eksistere.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Flyvende dialektikk

Neste sak

Zeitgeist og maskespill

Andre saker om Kritikk

Narcissusspeilet

Få ting er vanskeligere enn å virkelig lese eller å virkelig se.Den kristne bildetradisjonen baserer sine

Arbejdets moral

Arbejdssamfundet er i krise, hævder forfatteren Eskil Halberg i Roden til alt ondt, hvor han giver

Tematyranniet

En absolutt nødvendighet for litteraturen og filmen er gått tapt.Hvert år blir flere hundre bøker, filmer

Utopien som forbrug

Klavs Birkholms Efter mennesket viser hvordan teknofascination, optimeringsteknologier og en ekstrem individorienteret konkurrencementalitet i et nyliberalt

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.