Kommentariatets antipolitikk

Etter en vellykket nedrakking av Bernie Sanders, trodde den amerikanske pressen at de kunne gjøre det samme med Trump. Vil historien tilgi dem?

Aldri før har jeg sett amerikansk presse ta så tydelig parti i et valg som i år, med åpenlys og selv gledesfylt sverting av kandidatene de ikke likte. Det var særlig åpenbart med den selverklærte sosialisten og Vermont-senatoren Bernie Sanders, som utfordret Hillary Clinton i Demokratenes primærvalg. Oppslutningen han fikk i nøkkelstatene, hvor Clinton ble slått i presidentvalget, gjør det naturlig å tenke at han ville gjort det langt bedre enn henne mot Donald Trump.

La oss se nærmere på et eksempel, Washington Post, den amerikanske politikerklassens samvittighet og en av USAs få førsterangs nyhetsorganer. Jeg er en stor beundrer av avisens oppsøkende og gravende journalistikk. Men her vil jeg se nærmere på avisens kommentar- og lederstoff mellom januar og mai i år. Med sine stadige oppfordringer til anstendighet og sin nærmest genetiske predisposisjon for konsensus og tverrpolitisk samarbeid, er avisen mer enn bare hovedstadens avis: Den er husorganet for en meritokratisk elite som ser den amerikanske hovedstaden som en arena for sin yrkesutøvelse. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Outsidernes år

Neste sak

Historieomskrivning med problematiske helter

Andre saker om USA

Frykt og avsky i USA

En måned før presidentvalget har amerikanske velgere fått oppleve en besynderlig valgdebatt, så ble Trumps minimale

USA, år 2020

Mens presidentvalget nærmer seg virker USA fanget i en konkurranse om å spre frykt og panikk.

Hvit flukt

Hvite foreldre i USAs øvre middelklasse tar barna sine ut av prestisjetunge skoler for å hindre

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.