Kommentariatets antipolitikk

Etter en vellykket nedrakking av Bernie Sanders, trodde den amerikanske pressen at de kunne gjøre det samme med Trump. Vil historien tilgi dem?

desember 2016
Den demokratiske partiledelsens favorisering av Clinton og amerikansk presses nedrakking av Sanders forarget mange av hans tilhengere. Bilde fra Demokratenes landsmøte i Philadelphia 27. juli. Foto: Patrick T. Fallon, AFP / NTB SCANPIX.

Aldri før har jeg sett amerikansk presse ta så tydelig parti i et valg som i år, med åpenlys og selv gledesfylt sverting av kandidatene de ikke likte. Det var særlig åpenbart med den selverklærte sosialisten og Vermont-senatoren Bernie Sanders, som utfordret Hillary Clinton i Demokratenes primærvalg. Oppslutningen han fikk i nøkkelstatene, hvor Clinton ble slått i presidentvalget, gjør det naturlig å tenke at han ville gjort det langt bedre enn henne mot Donald Trump.

La oss se nærmere på et eksempel, Washington Post, den amerikanske politikerklassens samvittighet og en av USAs få førsterangs nyhetsorganer. Jeg er en stor beundrer av avisens oppsøkende og gravende journalistikk. Men her vil jeg se nærmere på avisens kommentar- og lederstoff mellom januar og mai i år. Med sine stadige oppfordringer til anstendighet og sin nærmest genetiske predisposisjon for konsensus og tverrpolitisk samarbeid, er avisen mer enn bare hovedstadens avis: Den er husorganet for en meritokratisk elite som ser den amerikanske hovedstaden som en arena for sin yrkesutøvelse. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal