Tiltakene for å få økonomien på fote igjen har gjort noen økonomiske aktører ekstremt rike, men de investerer ikke i produksjonen og framtiden. Fra Wall Street. Foto: photo.ua / Shutterstock.
Økonomi Finanskrise

Den kommende krisen

«Hvis jeg for åtte år siden hadde sagt at vi vil komme oss ut av en stor resesjon, ville dere svart at jeg var for ambisiøs,» skrøt Barack Obama i sin avskjedstale. Men finanskrisen ligger på ingen måte bak oss.

Posted on

For snart ti år siden gikk New Century Financial Corporation dunken. Konkursen til USAs nest største leverandør av subprime-lån utløste en finanskrise man ikke hadde sett maken til siden 1929. Kapitalismen har ennå ikke kommet seg igjen – veksten er laber, undersysselsettingen vedvarer og utsiktene dystre. Sentralbankene har brutt (nesten) alle tabuer for å kunne gripe stadig mer inn i økonomien. Til ingen nytte. De har prøvd det meste, men forsøket på å blåse litt liv i nyliberalismen vakler.

Offentlige myndigheter har ikke spart på noe. Vinteren 2008–2009 brukte de rike landene 50,3 prosent av BNP – deres årlige verdiskaping – på å forsøke å vekke til live et finanssystem på randen av hjerneslag.[ref] «Fiscal implications of the global economic and financial crisis», Occasional Papers, nr. 269, Det internasjonale pengefondet (IMF), Washington, DC, 28. september 2009.[/ref] Alle budsjettposter og pengepolitiske sluser har blitt åpnet på fullt gap for å gjenopplive finanssystemet: rekapitalisering og nødlån til vanskeligstilte banker, utstedelse av ekstra penger for å oppmuntre bankene til å låne ut mer, oppkjøp av «giftige» verdipapirer som tynget ned finansetablissementene. Da G20-landene (inkludert Russland, Kina, Brasil og India) møttes for første gang på statsledernivå i Washington 14. og 15. november 2008 ble de enige om en bred mobilisering for å stabilisere finansmarkedene og redde globaliseringen. De gjentok nok en gang sin «felles tro på markedsprinsipper, fri handel og investeringsfrihet»[ref] «Declaration of the summit on financial markets and the world economy», G20, Washington DC, 15. november 2008.[/ref] og lovet felles handling for å forhindre at en like stor global krise skulle skje igjen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Økonomi

Alt kan repareres

Siden krisen i 1929 har forbruksvarene våre fått stadig kortere levetid. For

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0
Gå til Toppen