Fra bosetting til annektering

Den israelske regjeringen fortsetter å oppmuntre til beslaglegging av palestinsk land. Et nytt lovforslag vil legalisere alle «forpostene» på Vestbredden. Det vil stille Israel overfor et vanskelig valg: enten gi palestinerne like rettigheter eller fordrive dem.

«Det mest forutsigbare med Trump er hans uforutsigbarhet.» Noam Chomskys bemerkning er treffende, men ikke nødvendigvis når det dreier seg om Midtøsten. Tre standpunkter i valgkampen gir en pekepinn på Trumps kommende politikk i Israel-Palestina-konflikten: løftet om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, benektelse av at bosettingene i områdene som har vært okkupert siden 1967 er et hinder for fredsprosessen, og beslutningen om å ikke lenger legge press på den israelske regjeringen for å få den tilbake til forhandlingsbordet.

To utnevnelser er også talende: utnevnelsen av svigersønnen Jared Kushner (som gir penger til bosetterne) til «rådgiver for Det hvite hus», og utnevnelsen av David Friedman til USAs ambassadør i Israel. Friedman leder støttegruppen Friends of Bet El (en av de eldste bosettingene på Vestbredden) og sa umiddelbart etter utnevnelsen at han «ivret» etter å arbeide «fra den amerikanske ambassaden i Israels evige hovedstad». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Vietnam selger seg billig

Neste sak

En fare for tostatsløsningen

Mer Palestina

Et folk i bur

Situasjonen på Gaza blir stadig verre. I 13 år har Israel sperret palestinerne inne i den

0 kr 0