Palestinere ser på mens israelske bulldosere river ned boligblokker høyesterett har erklært ulovlige i bosetningen Bet El nær Ramallah 29. juli 2015. Trumps nyutnevnte ambassadør til Israel, David Friedman, leder støttegruppen Friends of Bet El. Foto: Mohamad Torokman, Reuters / NTB SCANPIX.
Palestina Okkupasjonen av Vestbredden

Fra bosetting til annektering

Den israelske regjeringen fortsetter å oppmuntre til beslaglegging av palestinsk land. Et nytt lovforslag vil legalisere alle «forpostene» på Vestbredden. Det vil stille Israel overfor et vanskelig valg: enten gi palestinerne like rettigheter eller fordrive dem.

Posted on

«Det mest forutsigbare med Trump er hans uforutsigbarhet.»[ref] L’Humanité, Saint-Denis, 30. november 2016.[/ref] Noam Chomskys bemerkning er treffende, men ikke nødvendigvis når det dreier seg om Midtøsten. Tre standpunkter i valgkampen gir en pekepinn på Trumps kommende politikk i Israel-Palestina-konflikten: løftet om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem,[ref] Kongressen vedtok flyttingen i 1995, men ingen president har gjennomført den.[/ref] benektelse av at bosettingene i områdene som har vært okkupert siden 1967 er et hinder for fredsprosessen, og beslutningen om å ikke lenger legge press på den israelske regjeringen for å få den tilbake til forhandlingsbordet.

To utnevnelser er også talende: utnevnelsen av svigersønnen Jared Kushner (som gir penger til bosetterne) til «rådgiver for Det hvite hus», og utnevnelsen av David Friedman til USAs ambassadør i Israel. Friedman leder støttegruppen Friends of Bet El (en av de eldste bosettingene på Vestbredden) og sa umiddelbart etter utnevnelsen at han «ivret» etter å arbeide «fra den amerikanske ambassaden i Israels evige hovedstad». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver