Palestinere ser på mens israelske bulldosere river ned boligblokker høyesterett har erklært ulovlige i bosetningen Bet El nær Ramallah 29. juli 2015. Trumps nyutnevnte ambassadør til Israel, David Friedman, leder støttegruppen Friends of Bet El. Foto: Mohamad Torokman, Reuters / NTB SCANPIX.

Fra bosetting til annektering

Den israelske regjeringen fortsetter å oppmuntre til beslaglegging av palestinsk land. Et nytt lovforslag vil legalisere alle «forpostene» på Vestbredden. Det vil stille Israel overfor et vanskelig valg: enten gi palestinerne like rettigheter eller fordrive dem.

«Det mest forutsigbare med Trump er hans uforutsigbarhet.»[ref] L’Humanité, Saint-Denis, 30. november 2016.[/ref] Noam Chomskys bemerkning er treffende, men ikke nødvendigvis når det dreier seg om Midtøsten. Tre standpunkter i valgkampen gir en pekepinn på Trumps kommende politikk i Israel-Palestina-konflikten: løftet om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem,[ref] Kongressen vedtok flyttingen i 1995, men ingen president har gjennomført den.[/ref] benektelse av at bosettingene i områdene som har vært okkupert siden 1967 er et hinder for fredsprosessen, og beslutningen om å ikke lenger legge press på den israelske regjeringen for å få den tilbake til forhandlingsbordet.

To utnevnelser er også talende: utnevnelsen av svigersønnen Jared Kushner (som gir penger til bosetterne) til «rådgiver for Det hvite hus», og utnevnelsen av David Friedman til USAs ambassadør i Israel. Friedman leder støttegruppen Friends of Bet El (en av de eldste bosettingene på Vestbredden) og sa umiddelbart etter utnevnelsen at han «ivret» etter å arbeide «fra den amerikanske ambassaden i Israels evige hovedstad». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Vietnam selger seg billig

Neste sak

En fare for tostatsløsningen

Andre saker om Palestina

Et folk i bur

Situasjonen på Gaza blir stadig verre. I 13 år har Israel sperret

Israels glasstak

På tross av progressive lover på 1990-tallet er israelske kvinners rettigheter og

0 kr 0