/

Noen lærer aldri

I valgtider snakkes det ofte om å «reorientere» EU. Forsettet er prisverdig, men man bør lære av erfaring.

«Erfaring er en tøff skole, men idiotene lærer ingen andre steder.» Benjamin Franklin oppfant lynavlederen, men han kunne ikke ha forutsett at det ville finnes et EU, et EU som ikke lærer noe som helst av erfaring.

Når befolkningene i Vesten blir spurt direkte avviser de frihandel. Likevel stemte EU-parlamentet nylig for en ny avtale, denne gang med Canada. Hovedtrekkene i avtalen skal også implementeres uten å vente på eventuell godkjennelse fra nasjonalforsamlingene. En annen erfaring som selv de dummeste idiotene ville ha lært av er Hellas, som siden mai 2010 har blitt årelatt av hestekurene til Eurogruppen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet. Nå har landet på ny betalingsproblemer. Urene nåler stikkes likevel fortsatt inn i en kropp full av blodutredelser, i påvente av at den tyske høyresiden bestemmer seg for å kaste Hellas ut av eurosonen. Et tredje eksempel er sosialbudsjetter som er under press i flere av EU-landene, som allerede konkurrerer om å komme opp med nye måter å betale arbeidsledige mindre og frata utlendinger helsetjenester på. Samtidig synes alle å være enige om å øke militærbudsjettene for å møte «den russiske trusselen», på tross av at det russiske forsvarsbudsjettet er en tiendedel av det amerikanske. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Utenfor systemet

Neste sak

Den hybride dannelse

Mer EU

Å selge Audi-er i Myanmar

For øyeblikket vrimler det med prosjekter om «verden etterpå», men de vil alle forbli like vidløftige som nytteløse så lenge de ikke angriper selve arkitekturen i EU.

Nytteløs Brexit

EUs knefall for USA er ingen overdrivelse. Det viser de europeiske regjeringenes reaksjon på USA «fredsplanen» for Israel-Palestina-konflikten.

Gülenistenes europeiske håp

Etter det mislykkede statskuppet i Tyrkia i 2016 har mange av Fethullah Gülens tilhengere flyktet til Europa, hvor den interne kampen om bevegelsens framtid nå pågår for fullt.

Hvem valgte Ursula von der Leyen?

Flere hundre millioner europeiske velgere har blitt ført bak lyset av en svart/hvitt-fortelling om at politikken i EU dreier seg om en politisk kamp mellom liberalere og populister.

0 kr 0