/

Noen lærer aldri

I valgtider snakkes det ofte om å «reorientere» EU. Forsettet er prisverdig, men man bør lære av erfaring.

«Erfaring er en tøff skole, men idiotene lærer ingen andre steder.» Benjamin Franklin oppfant lynavlederen, men han kunne ikke ha forutsett at det ville finnes et EU, et EU som ikke lærer noe som helst av erfaring.

Når befolkningene i Vesten blir spurt direkte avviser de frihandel. Likevel stemte EU-parlamentet nylig for en ny avtale, denne gang med Canada. Hovedtrekkene i avtalen skal også implementeres uten å vente på eventuell godkjennelse fra nasjonalforsamlingene. En annen erfaring som selv de dummeste idiotene ville ha lært av er Hellas, som siden mai 2010 har blitt årelatt av hestekurene til Eurogruppen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet. Nå har landet på ny betalingsproblemer. Urene nåler stikkes likevel fortsatt inn i en kropp full av blodutredelser, i påvente av at den tyske høyresiden bestemmer seg for å kaste Hellas ut av eurosonen. Et tredje eksempel er sosialbudsjetter som er under press i flere av EU-landene, som allerede konkurrerer om å komme opp med nye måter å betale arbeidsledige mindre og frata utlendinger helsetjenester på. Samtidig synes alle å være enige om å øke militærbudsjettene for å møte «den russiske trusselen», på tross av at det russiske forsvarsbudsjettet er en tiendedel av det amerikanske. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Utenfor systemet

Neste sak

Den hybride dannelse

Andre saker om EU

Nytteløs Brexit

EUs knefall for USA er ingen overdrivelse. Det viser de europeiske regjeringenes reaksjon på USA «fredsplanen»

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.