Stillbilde fra artikkelforfatterens dokumentar Zona Franca (2016).
Chile Globalisering

Supermarkedet ved verdens ende

Sydspissen av det amerikanske kontinentet tiltrekker seg reisende med drømmer om uberørte, fjerne steder ved verdens utkant. Midt i det åpne landskapet finner de et supermarked.

Posted on

«Zona Franca: Det beste verden kan tilby på ett og samme sted!» utbasunerer en nasal stemme. Setningen ljomer på begge sider av Magellan-stredet. På dette forblåste stedet, hvor vindene sies å gjøre deg gal, trenger radiobølgene seg inn i alle hjem: «Over ni millioner kunder, 300 millioner dollar i omsetning i år. Kom og besøk oss!» Radioen pumper ut reklamer i en jevn strøm, og alle skryter av det samme stedet: Zona Franca, frihandelsområdet, et stort område med kjøpesentre på den samme «sandodden» som ga navnet til Punta Arenas, den store byen sør i det chilenske Patagonia.

Havnebyen hadde sin storhetstid på begynnelsen av 1900-tallet, før Panama-kanalen ble bygd. Den gang måtte alle skip mellom Atlanterhavet og Stillehavet passere her for å unngå stormene ved Kapp Horn. Nå anløper cruiseskip store som boligblokker, på vei til Ushuaía, og losser av tusenvis av turister. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Chile

Skjær i merdene

Halvparten av fisken som spises i verden kommer nå fra oppdrett. Det

0 kr 0
Gå til Toppen