Front nationals økonomiske tungetale

Macron er «pengekongen», sier Marine Le Pen, som hevder hun forsvarer franskmenns «arbeidsplasser og kjøpekraft». I den økonomiske politikken har Front national få problemer med å overta venstresidens retorikk, men bare innenfor Frankrikes grenser.

mai 2017
Marine Le Pen og FN har en bevisst strategi om å stjele velgere ved å etterligne motstandernes retorikk. Foto: Eric Gaillard, Reuters / Ntb scanpix

Hva er egentlig Front nationals økonomiske program? «Medef sitter på bakrommet,» advarer den franske fagforeningen CGT. Det er heller tvilsomt, skal vi tro direktøren for arbeidsgiverforeningen Medef, Pierre Gattaz, som hevder partiet kopierer sosialisten François Mitterrands ambisjon i 1981 om «å bryte med kapitalismen». Nathalie Arthaud fra trotskistpartiet Lutte ouvrière (Arbeiderkamp) tilbakeviser sjefenes sjef og mener at Front national «jobber for storkapitalistene». Det gir bakoversveis til spaltisten Edouard Tétreau i næringslivsavisen Les Echos. Han forsikrer at partiprogrammet er en komprimert utgave av «det økonomiske verket til oberst Chávez […] bragdene til Kim Il-sung, Kim Jong-il og Kim Jong-un i Nord-Korea, ambisjonene Fidel Castro hadde for Cuba, og Lenins, Stalins, Khrusjtsjovs og Bresjnevs planer for Sovjetunionen». Front nationals økonomiske politikk har tilsynelatende skapt det politiske motsvaret til den «dunkle klarhet» som den franske dramatikeren Pierre Corneille beskrev i teaterstykket Le Cid: foreningen av rake motsetninger, også kjent som et oksymoron.

  (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal