Straffe eller forføre?

Handelsblokade fra nasjonalistmilitser tvinger Ukraina til å ta et valg.

mai 2017
Tilhengere av den selverklærte Folkerepublikken Donetsk markerer Seiersdagen, da Nazi-Tyskland kapitulerte for Sovjet, 9. mai 2014 i Donetsk. Foto: Denis Kornilov / Shutterstock.com

Den ukrainske regjeringen står overfor et dilemma: Skal den isolere separatistområdene som Russland støtter militært og økonomisk, eller bedre de økonomiske og administrative båndene med tanke på en framtidig reintegrering av Donbass? Kiev-regjeringens svar avhenger i stor grad av skjebnen til Minsk-avtalen fra februar 2015, som gir selvstyre til Donetsk og Lugansk i bytte mot at Ukraina får tilbake kontrollen over områdene og grensen til Russland.

Etter måneder med ubesluttsomhet har president Petro Porosjenko brått falt ned på det første alternativet, under press fra de staeste delene av parlamentet og sivilsamfunnet. Ultranasjonalister fra de frivillige bataljonene og demobiliserte soldater fra «antiterroroperasjonen» i Donbass slo leir på flere jernbanespor 25. januar for å stanse all «handel med okkupanten». De blokkerte spesielt kulleveransene fra disse regionene som til tross for krigen fortsatt forsyner kullkraftverkene som produserer 15 prosent av Ukrainas årlige kraftproduksjon. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal