Straffe eller forføre?

Handelsblokade fra nasjonalistmilitser tvinger Ukraina til å ta et valg.

Den ukrainske regjeringen står overfor et dilemma: Skal den isolere separatistområdene som Russland støtter militært og økonomisk, eller bedre de økonomiske og administrative båndene med tanke på en framtidig reintegrering av Donbass? Kiev-regjeringens svar avhenger i stor grad av skjebnen til Minsk-avtalen fra februar 2015, som gir selvstyre til Donetsk og Lugansk i bytte mot at Ukraina får tilbake kontrollen over områdene og grensen til Russland.

Etter måneder med ubesluttsomhet har president Petro Porosjenko brått falt ned på det første alternativet, under press fra de staeste delene av parlamentet og sivilsamfunnet. Ultranasjonalister fra de frivillige bataljonene og demobiliserte soldater fra «antiterroroperasjonen» i Donbass slo leir på flere jernbanespor 25. januar for å stanse all «handel med okkupanten». De blokkerte spesielt kulleveransene fra disse regionene som til tross for krigen fortsatt forsyner kullkraftverkene som produserer 15 prosent av Ukrainas årlige kraftproduksjon. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Det lille opgør midt i det store

Neste sak

En god business

Mer Ukraina

Skuffelse i Ukraina

I desember vekket Paris-toppmøtet nytt håp om en løsning på konflikten i Donbass. Men de beskjedne

Pogromene Vesten ignorerte

Antisemittismen fikk i den russiske borgerkrigen (1917–1922) fritt spillerom, spesielt i Ukraina hvor de kontrarevolusjonære styrkene

0 kr 0