Det tomme sentrum

De tyske sosialdemokratene har ikke lenger noen alternativ å tilby, og langt ute på høyresiden drømmer Alternative für Deutschland og de nye høyreradikale bevegelsene om å bli den store kulturelle og politiske motmakten

juli 2017

Mange av de en gang så dominerende sosialdemokratiske partiene i Europa er i ferd med å forsvinne ut av historien. Etter president- og parlamentsvalgene i Frankrike er det tradisjonsrike franske Sosialistpartiet (PS) bare en skygge av seg selv, og før forbundsdagsvalget i Tyskland sliter SPD med å finne sin politiske rolle. Mens sosialdemokratene har forlatt røttene sine og gått seg vill, er de høyreradikale på frammarsj.

For bare et halvt år siden var det utenkelig. Selv etter å ha hatt tidenes minst populære president i François Hollande, selv etter et sviende nederlag i presidentvalget der PS’ kandidat kom på en femteplass med litt over seks prosent av stemmene, kom det som et sjokk at PS ble redusert fra 280 (av 577) seter i nasjonalforsamlingen til knappe 30. Mens partimedlemmene før valgperioden ville ha en venstredreining i partiet, og valgte Benoît Hamon fra venstrefløyen til presidentkandidat, gjorde partitoppene alt de kunne for å forhindre at partiet beveget seg i den retning og sprengte det mer eller mindre fra innsiden. I slutten av juni meldte også Hamon seg ut av det skadeskutte partiet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal