Det tomme sentrum

De tyske sosialdemokratene har ikke lenger noen alternativ å tilby, og langt ute på høyresiden drømmer Alternative für Deutschland og de nye høyreradikale bevegelsene om å bli den store kulturelle og politiske motmakten

Mange av de en gang så dominerende sosialdemokratiske partiene i Europa er i ferd med å forsvinne ut av historien. Etter president- og parlamentsvalgene i Frankrike er det tradisjonsrike franske Sosialistpartiet (PS) bare en skygge av seg selv, og før forbundsdagsvalget i Tyskland sliter SPD med å finne sin politiske rolle. Mens sosialdemokratene har forlatt røttene sine og gått seg vill, er de høyreradikale på frammarsj.

For bare et halvt år siden var det utenkelig. Selv etter å ha hatt tidenes minst populære president i François Hollande, selv etter et sviende nederlag i presidentvalget der PS’ kandidat kom på en femteplass med litt over seks prosent av stemmene, kom det som et sjokk at PS ble redusert fra 280 (av 577) seter i nasjonalforsamlingen til knappe 30. Mens partimedlemmene før valgperioden ville ha en venstredreining i partiet, og valgte Benoît Hamon fra venstrefløyen til presidentkandidat, gjorde partitoppene alt de kunne for å forhindre at partiet beveget seg i den retning og sprengte det mer eller mindre fra innsiden. I slutten av juni meldte også Hamon seg ut av det skadeskutte partiet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Politikk for avpolitisering

Neste sak

Når science fiction krasjer med virkeligheten

Mer Leder

Veien til Kabul

Vi må nå håpe at fiaskoen i Afghanistan ikke vil føre til at NATO velger å

0 kr 0