Uviss rettferdighet for Syrias krigsofre

Utsiktene til en varig fred i Syria virker like langt unna som straff for forbrytelsene som er begått i den seks år lange krigen. Det forsøker land, organisasjoner og privatpersoner å gjøre noe med.

oktober 2017
En Assad-dukke i militæruniform i nabolaget Salaheddin i Aleppo, 5. januar 2013. Regimet sto bak 92,2 prosent av drapene på sivile mellom mars 2011 og mars 2017, ifølge SNHR. Foto: AFP / NTB SCANPIX.

«Jeg er frustrert, jeg gir opp!» sa Carla Del Ponte da hun trakk seg fra FNs granskningskommisjon for Syria i august. «Jeg kan ikke bli i denne kommisjonen som gjør absolutt ingenting.» Den tidligere sjefanklageren i Den internasjonale domstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) mente at granskningskommisjonen som ble opprettet 23. august 2011, er blitt «et alibi for verdenssamfunnet». Hun sa også at den syriske regjeringen har begått «skrekkelige forbrytelser mot menneskeheten», mens den syriske opposisjonen «nå bare består av ekstremister og terrorister». Tre uker senere etterlyste hun en internasjonal domstol for Syria.

Del Pontes avgang, som fikk mye oppmerksomhet, var ikke bare et uttrykk for maktesløshet, men også en påminnelse om de ustraffede forbrytelsene til den syriske regjeringen. Alle parter i konflikten har begått forbrytelser og grusomheter, spesielt islamistgruppene, men regimet står bak 92,2 prosent av de sivile dødsfallene mellom mars 2011 og mars 2017, ifølge Det syriske menneskerettsnettverket (SNHR), en ikke-statlig organisasjon startet i juni 2011 av den syriske aktivisten Fadel Abdul Ghani. SNHR er med i Den internasjonale koalisjonen for ansvaret for å beskytte (ICRtoP). Dette omstridte prinsippet, som dukket opp på et FN-toppmøte i 2005, sier at staten har hovedansvaret for å beskytte sivilbefolkningen mot folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, og at «verdenssamfunnet» må bruke alle midler for å beskytte de sivile, inkludert militærmakt innenfor rammene FNs sikkerhetsråd setter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal