Demokratisk brudd

Mens høyreradikale nasjonalistpartier er på frammarsj i store deler av Europa, viser konflikten mellom Catalonia og den spanske staten at den tradisjonelle politikken i Europa også er utfordret av en annen type, langt mildere og åpen nasjonalisme.

I Skottland vant det sosialdemokratiske Scottish National Party (SNP) i 2015 fram ikke bare ved å spille på tilhørighet til en forestilt skotsk nasjon, men også med sin opposisjon til høyrepolitikken til den britiske regjeringen, på bekostning av Labour. I Flandern har nasjonalistpartiet Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) ikke hatt noen stor folkebevegelse bak seg, men klart å vinne makten, i allianse med den nederlandsktalende økonomiske eliten, med sin kombinasjon av flamsk nasjonalisme og økonomisk liberalisme (se «Det perfekte diktaturet»). Partiets nasjonalliberalisme spiller direkte på Vallonias økonomiske problemer siden industrinedgangen på 1960-tallet og den fransktalende regionens mer venstreorienterte politikk. Den ideologiske konflikten som splitter de to belgiske regionene ble tydelig i fjor da det vallonske parlamentet stemte imot frihandelsavtalen CETA mellom EU og Canada. Oppsvinget til det venstre­radikale Arbeiderpartiet (PTB/PvdA) i år, viser også at økonomiske og ideologiske faktorer er vel så viktige som språkfellesskap (se «Noen stemmer, andre jukser»).

Situasjonen i Catalonia er langt mer komplisert selv om den har flere likhetstrekk ved at regionen allerede har utstrakt selvstyre og er langt rikere enn resten av landet og snittet i EU. Tradisjonelt har det økonomiske establishmentet i Catalonia støttet uavhengighetskravet, i håp om en mer næringslivsvennlig politikk og en idé om at sentralmakten i Madrid, slik som Vallonia i Belgia, er en byrde for regionen. Men før eurokrisen slo innover Spania i 2009 og 2010 var knappe tolv prosent av katalanerne for et uavhengig Catalonia. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Filmisk set - november

Default thumbnail
Neste sak

Le Monde diplomatiques framtid

Andre saker om Leder

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Pengenes andre ansikt

Gjeld har de siste femti årene blitt den dominerende, høyst reelle, men samtidig metafysiske veven som

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.