Lasses lov

Lovløst land markedsføres som en nordisk western, men den fungerer bedst i sine intime skildringer af relationen mellem far og søn.

Filmmediet har altid været tiltrukket af det lovløse. Der er noget fortællemæssigt stærkt materiale i manglen på en lov, eller måske endnu bedre i spændingen mellem de officielle love og de love, som en befolkning selv vælger at ty til. Filmhistorien er derfor rig på fortællinger om selvtægt og kampen mellem to fraktioner på hver sin side af loven. Nu har vi så fået hvad der efter sigende er den første nordiske western med den finsk-norske samproduktion Lovløst land. Jeg er hverken sikker på den faktuelle korrekthed i denne etiket, endsige om vi som sådan har at gøre med en særlig nordisk variant af western-genren, men denne diskussion forlader vi for en stund.

Lad os i stedet dvæle en anelse ved titlen. Filmen bærer den engelske titel Law of the Land, som jo er noget ganske andet end et lovløst land, men snarere de love, som fungerer ved siden af de officielle. For sagen er den, at blot mindre sammenslutninger af mennesker hurtigt har det med at skabe en række leveregler, hvad enten disse så har mere kulturel end juridisk karakter. Ignorerer man disse regler eller udfordrer man dem med handlinger, der ikke imødekommer regelsættet, vil der unægtelig opstå konflikt mellem dele af disse sammenslutninger. Mennesket er et socialt, men også – synes det – konfliktbundent væsen, hvilket bliver fuldt udfoldet i Lovløst land. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Bli lys!

Neste sak

Kaffe uten melk

Mer Film

Den enlige mor og huset

Herself er en sympatisk beretning om en enlig mors kamp, funderet i en virkelig boligkrise i samtidens Dublin, hvor hen ved ti tusind mennesker kæmper med at finde en varig bolig.

Usjarmerende diskresjon

Noen har filmet noe og sendt det videre. Overgrepet blir ikke spesifisert som en voldtekt. Likevel er det åpenbart rape revenge-motivet som driver Emerald Fennells debutfilm, der subsjangeren har fått en tidsmessig oppgradering av struktur og miljø.

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

0 kr 0