Roland Emmerichs The Day After Tomorrow (2004) smurte tjukt på med klimatiske vippepunkter, der konflikten mellom klimavarslere og skeptikere kokes ned til noen hektiske timer i påvente av en superstorm.
Litteratur Klimateknologi

Sivilisasjonen som friluftseksperiment

Det at vi alle er avhengige av den samme atmosfæren kunne tenkes å samle oss til enighet og felles innsats, men klimapolitikken viser at luftas allmenning også kan rammes av tragiske interessekonflikter.

Posted on

I en tid preget av ekstremvær og høyst reelle tragedier, må katastrofefilmene trappe opp til det parodiske for å tilfredsstille publikums lengsel etter å få omformatere klimaproblemene til et underholdningsshow med moralske alibier. Roland Emmerichs The Day After Tomorrow (2004) smurte tjukt på med klimatiske vippepunkter, der konflikten mellom klimavarslere og skeptikere kokes ned til noen hektiske timer i påvente av en superstorm. I den nye kalkunfilmen Geostorm (Dean Devlin) befinner vi oss i en framtid der været kontrolleres av satellitter. Ikke bare er de villeste stormene pasifisert med svermer av kjemiske ampuller sluppet fra satellitter, men selv drivhuseffekten er motvirket gjennom avansert klimateknologi. Problemet er selvsagt at når klimaet tilsynelatende har blitt temmet, ender det opp med å bli brukt som et våpen. Totalforvaltningen av atmosfæren bærer i seg muligheten for total luftkrig.

I boka Luftbeben – An den Quellen des Terrors («Luftskjelv – ved terrorens kilde», 2002) skriver den tyske filosofen Peter Sloterdijk om hvordan de første gassangrepene demonstrerte at krigen, som så langt hadde vært forstått som en kamp om jorda under føttene våre, må suppleres med en annen kamp: kampen om atmosfæren. Selve lufta vi puster i har blitt et eksistensielt anliggende, og det er først gjennom trusselen mot dette elementet som vi tar for gitt, at menneskets ytterste livsbetingelser virkelig blir merkbare. Jordskjelvet ryster grunnlaget, mens luftskjelvet viser at vi ikke bare trenger et fundament, men lever innhyllet i en sfære som betinger alt vårt liv. Menneskets livsbetingelser synes stadig mer komplekse og tilværelsens tilforlatelighet viser seg å være en innbilt trygghet som snart byttes mot en velinformert frykt og nye sikkerhetstiltak. Som alle andre fenomener den tekniske vitenskapen avdekker, fra luftbårne virus til kosmisk stråling, endrer bevisstheten om atmosfærens sårbarhet vår egen situasjon. Luftskjelvet er en rystelse som tvinger oss til å bevege oss fra landjordas synlige og avgrensede livsrom til et nytt sett livsbetingelser, som forbinder vårt eget verdenshjørne med fjerne himmelstrøk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Litteratur

Lyst og lengsel

I sin merkelige splittethet er Serotonin et sterkt stykke litteratur, hvor Houellebecqs

Tankens tøvende lys

Samtiden er usikker, den kalder på desillusion og fortvivlelse, men også klarsyn,

0 kr 0
Gå til Toppen