Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo har sittet sju år i fengselet til Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Plakat i Abidjan. Foto: Clara Sanchiz, Flickr.
Elfenbenskysten / Frankrike voldshandlinger

Falleferdig sak mot Gbagbo

Rettssaken mot Laurent Gbagbo skulle besegle folkerettens seier over politisk vold. Men høringene avslører en mangelfull etterforskning og Frankrikes tvetydige rolle i konflikten i Elfenbenskysten.

Posted on

Den 30. november påbegynte Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo sitt sjuende år i fengselet til Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Før han havnet der satt han innesperret i hjemlandet i åtte måneder uten mulighet til å se dagslys. På tross av en uvanlig lang varetektsfengsling nekter to av de tre dommerne i ICC å innvilge ham en prøveløslatelse.

Samtidig tyder alt på at rettssaken mot ham som startet i januar 2016 vil ende i et sviende nederlag for sjefanklageren, gambiske Fatou Bensouda. Saken blir kalt ICCs viktigste siden domstolen ble opprettet i 2002. En rekke hendelser har ført til at den flere ganger har måttet utsettes i mange uker. Bensouda skylder på en (reell) mangel på midler, men problemene stikker langt dypere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
0 kr 0
Gå til Toppen