/

Falleferdig sak mot Gbagbo

Rettssaken mot Laurent Gbagbo skulle besegle folkerettens seier over politisk vold. Men høringene avslører en mangelfull etterforskning og Frankrikes tvetydige rolle i konflikten i Elfenbenskysten.

Den 30. november påbegynte Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo sitt sjuende år i fengselet til Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Før han havnet der satt han innesperret i hjemlandet i åtte måneder uten mulighet til å se dagslys. På tross av en uvanlig lang varetektsfengsling nekter to av de tre dommerne i ICC å innvilge ham en prøveløslatelse.

Samtidig tyder alt på at rettssaken mot ham som startet i januar 2016 vil ende i et sviende nederlag for sjefanklageren, gambiske Fatou Bensouda. Saken blir kalt ICCs viktigste siden domstolen ble opprettet i 2002. En rekke hendelser har ført til at den flere ganger har måttet utsettes i mange uker. Bensouda skylder på en (reell) mangel på midler, men problemene stikker langt dypere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Tsjernobyls armenske arvtaker

Neste sak

Kulturkrigen inntar Brasil

Mer Elfenbenskysten

Abidjan vil leve igjen

Den uventede fredsavtalen som ble inngått 4. mars 2007, baner vei for forsoning i det borgerkrigsherjede

0 kr 0