Falleferdig sak mot Gbagbo

Rettssaken mot Laurent Gbagbo skulle besegle folkerettens seier over politisk vold. Men høringene avslører en mangelfull etterforskning og Frankrikes tvetydige rolle i konflikten i Elfenbenskysten.

desember 2017
Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo har sittet sju år i fengselet til Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Plakat i Abidjan. Foto: Clara Sanchiz, Flickr.

Den 30. november påbegynte Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo sitt sjuende år i fengselet til Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Før han havnet der satt han innesperret i hjemlandet i åtte måneder uten mulighet til å se dagslys. På tross av en uvanlig lang varetektsfengsling nekter to av de tre dommerne i ICC å innvilge ham en prøveløslatelse.

Samtidig tyder alt på at rettssaken mot ham som startet i januar 2016 vil ende i et sviende nederlag for sjefanklageren, gambiske Fatou Bensouda. Saken blir kalt ICCs viktigste siden domstolen ble opprettet i 2002. En rekke hendelser har ført til at den flere ganger har måttet utsettes i mange uker. Bensouda skylder på en (reell) mangel på midler, men problemene stikker langt dypere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal