Med unntak av Frankrike og Emmanuel Macron har Tyskland få allierte igjen i og utenfor EU. Her fra G20-toppmøtet i Hamburg 7. juli. Foto: John MACDOUGALL, AFP / NTB Scanpix.
Tyskland Viktor Orbán

Mai 68 i revers

På begge sider av Atlanteren tvinger konservative og nasjonalistiske ledere tilhengerne av EU og et åpent samfunn på defensiven. I midten står Tyskland.

Posted on

I Tyskland, stabilitetens land, er ett felt kjent for å være enda mer uimottakelig for endring enn besattheten av en sterk valuta og budsjetter i balanse: utenrikspolitikken. Den har tradisjonelt vært bygd rundt EU og NATO, men kartet over Tysklands allierte har endret seg drastisk de siste tre årene. Listen over lykkelige venner skrumper inn, og antallet misfornøyde partnere vokser. Forholdet til Donald Trump veksler mellom lunkent og iskaldt. Relasjonen til Tyrkia er på avgrunnens rand og båndene til de sentraleuropeiske landene smuldrer opp. Sjokkterapien Tyskland fikk EU til å påføre grekerne i 2014, har gitt de søreuropeiske landene en forsmak på hva som venter de som motsetter seg økonomiske innstramminger. Og ikke minst har prikken over i-en, britenes flertall for å forlate EU, fratatt Angela Merkel en trofast frihandelstilhenger i EU.

Tysklands makt kommer først og fremst til uttrykk i handelen, og det er i dette perspektivet endringene blir forståelige: Noen av Tysklands fremste økonomiske partnere framstiller seg nå som landets politiske, ideologiske og kulturelle fiender. Den tyske industriens fremste kunde, USA, går stadig mer åpenlyst imot Tysklands merkantilisme og samfunnsvalg. Landene i Sentral- og Øst-Europa – de fremste leverandørene av arbeidskraft til den tyske industrien, og dermed den ukjente faktoren bak landets suksess – gjør opprør mot naboens pålegg, spesielt på innvandringsfeltet. «Situasjonen truer med å vekke et gammelt tysk mareritt», bemerket Gideon Rachman i Financial Times 6. mars i fjor: «Frykten for å bli en stor, isolert makt i Europas sentrum.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Tyskland

Imperiet rakner

EU er et liberalt imperium i ferd med å kollapse, hvor Tyskland

Øst-Tyskland tømmes

Arbeidere og migranter strømmer til Tyskland, men de tyske utkantregionene tømmes for

0 kr 0
Gå til Toppen