Syriske og russiske soldater ved en kontrollpost nær Wafideen-leiren i Damaskus, 2. mars 2018. Foto: Omar Sanadiki, REuters / Ntb scanpix.
Russland / Syria Krigen i Syria

Hva håper russerne å oppnå i Syria?

Russland har reddet Assad-regimet militært, men er ikke kommet nærmere en politisk løsning på konflikten som de vestlige landene, Tyrkia, Israel, Saudi-Arabia og ikke minst Iran forsøker å snu til sin fordel.

Posted on

Det var på ingen måte en selvfølge at Russland skulle engasjere seg militært i Syria i 2015. I borgerkrigens første år (2011–2012) trodde Kreml at Bashar al-Assads regime ville ri av stormen, så lenge ingen fremmede makter blandet seg inn. Illusjonen forduftet raskt etter hvert som krigen spredte seg. Russland forsøkte da å få Assad-regimet og det internasjonale samfunnet til å finne et kompromiss. De russiske lederne begynte å skille mellom Assad og den syriske staten. De hadde lært av sammenbruddet i Libya etter Gaddafis fall i 2011 og ville beskytte de syriske statsinstitusjonene. Samtidig var de overbevist om at bare Assad kunne hindre den syriske staten fra å bryte sammen. Det betydde likevel ikke at de ville være tro mot statslederen til evig tid.

De russiske lederne har aldri hatt full tillit til Assad. De har ikke glemt at han fridde til EU, og spesielt Frankrike, etter at han kom til makten i 2000. Det var først da det mislyktes, mye på grunn av Syrias militære innblanding i Libanon, at han vendte seg til Russland. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Russland

0 kr 0
Gå til Toppen