Når veksten stopper

Etter lang tid med relativt høy befolkningsvekst kan Norge være i ferd med å så smått nærme seg den europeiske utviklingen, hvor veksten har stoppet opp i et flertall av landene og begynt å synke flere steder.

Den 23. mai annonserte Statistisk sentralbyrå (SSB) at fødselstallene i Norge de tre første månedene i år var de laveste på 33 år, med bare 1700 flere fødsler enn dødsfall, mot et fødselsoverskudd på 2400 i samme periode i fjor, og 3500 året før. Og kun åtte av 18 fylker hadde et positivt fødselsoverskudd. Samtidig passerte folketallet i Norge 5,3 millioner, som følge av en nettoinnvandring på 5500 personer, men også innvandringen var lavere enn i samme periode i fjor.

Etter lang tid med relativt høy befolkningsvekst kan Norge dermed være i ferd med å så smått nærme seg den europeiske utviklingen, hvor befolkningsveksten har stoppet opp i et flertall av landene og begynt å synke flere steder. Europas befolkning spås å snart begynne å falle sakte fra 744 millioner i dag til 711 millioner i 2050 (se «Europa etter overgangen»). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Skuffelse over politireform

Neste sak

Kutt i kloakken

Andre saker om Leder

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Pengenes andre ansikt

Gjeld har de siste femti årene blitt den dominerende, høyst reelle, men samtidig metafysiske veven som

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.