Når veksten stopper

Etter lang tid med relativt høy befolkningsvekst kan Norge være i ferd med å så smått nærme seg den europeiske utviklingen, hvor veksten har stoppet opp i et flertall av landene og begynt å synke flere steder.

Den 23. mai annonserte Statistisk sentralbyrå (SSB) at fødselstallene i Norge de tre første månedene i år var de laveste på 33 år, med bare 1700 flere fødsler enn dødsfall, mot et fødselsoverskudd på 2400 i samme periode i fjor, og 3500 året før. Og kun åtte av 18 fylker hadde et positivt fødselsoverskudd. Samtidig passerte folketallet i Norge 5,3 millioner, som følge av en nettoinnvandring på 5500 personer, men også innvandringen var lavere enn i samme periode i fjor.

Etter lang tid med relativt høy befolkningsvekst kan Norge dermed være i ferd med å så smått nærme seg den europeiske utviklingen, hvor befolkningsveksten har stoppet opp i et flertall av landene og begynt å synke flere steder. Europas befolkning spås å snart begynne å falle sakte fra 744 millioner i dag til 711 millioner i 2050 (se «Europa etter overgangen»). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0