Leder Demografi

Når veksten stopper

Etter lang tid med relativt høy befolkningsvekst kan Norge være i ferd med å så smått nærme seg den europeiske utviklingen, hvor veksten har stoppet opp i et flertall av landene og begynt å synke flere steder.

Posted on

Den 23. mai annonserte Statistisk sentralbyrå (SSB) at fødselstallene i Norge de tre første månedene i år var de laveste på 33 år, med bare 1700 flere fødsler enn dødsfall, mot et fødselsoverskudd på 2400 i samme periode i fjor, og 3500 året før. Og kun åtte av 18 fylker hadde et positivt fødselsoverskudd. Samtidig passerte folketallet i Norge 5,3 millioner, som følge av en nettoinnvandring på 5500 personer, men også innvandringen var lavere enn i samme periode i fjor.

Etter lang tid med relativt høy befolkningsvekst kan Norge dermed være i ferd med å så smått nærme seg den europeiske utviklingen, hvor befolkningsveksten har stoppet opp i et flertall av landene og begynt å synke flere steder. Europas befolkning spås å snart begynne å falle sakte fra 744 millioner i dag til 711 millioner i 2050 (se «Europa etter overgangen»). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Leder

Placeholder

Korrupt atferd

En tendens i tiden i nesten alle demokratier er velgernes følelse av

0 kr 0
Gå til Toppen