Universitetene reproduserer eliten: En undersøkelse av tretti eliteskoler i USA har vist at barn av tidligere elever hadde over 45 prosentpoeng større sjanse til å komme inn sammenlignet med andre studenter med samme kvalifikasjoner. Foto: Cod Newsroom / Flickr Creative Commons.
USA Akademisk aristokrati

Slik fikk pappa meg inn på Harvard

Amerikanske universiteter vurderer søkere ut fra kriterier som eksamensresultater, etnisitet, bosted eller kjønn. De mest prestisjetunge vurderer også søkerens slekt.

Posted on

Fra tidlig barndom lærer amerikanerne at uavhengighetskrigen (1775-1783) forkastet en samfunnsorden basert på arv til fordel for et samfunn der loven blir bestemt «av og for folket». Grunnlovsfaren Thomas Jefferson mente at medborgerne hans ville ha et «naturlig aristokrati» basert på «dyd og talent» snarere enn et «kunstig aristokrati» grunnet på formue og familie slik som i Storbritannia.

Det verste bruddet på dette prinsippet har utvilsomt vært den systematiske diskrimineringen av svarte. En mer diskré, men like åpenbar overtredelse ble innført på begynnelsen av 1900-tallet med stamtavlens betydning for å komme inn på de beste universitetene i landet. Hvis en av foreldrene - vanligvis faren - har gått på det samme universitetet, blir søkeren prioritert foran andre. «Ved å reservere plasser for medlemmer av pseudo-aristokratiet av 'formue og fødsel', har universitetenes familieprioritering innført en aristokratisk slange i den demokratiske republikkens Edens hage».[ref] Michael Lind, «Legacy preferences in a democratic republic», Richard D. Kahlenberg (red.), Affirmative Action for the Rich: Legacy Preferences in College Admissions, The Century Foundation, New York, 2010.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra USA

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0
Gå til Toppen