Naturstridig allianse

Hvorfor er en sosialistisk regjering alliert med gruvekooperativer som ønsker
alt annet enn fagorganisering og statlige reguleringer?

Det gryr av dag utenfor San José-gruva i Oruro, hvor Alfredo Huari rydder i verktøyet sitt. Han har tilbrakt natta i de bekmørke gruvegangene for å hente ut noen gram sølv, tinn, sink og bly. Et kooperativ med 250 medlemmer deler på malmårene her, i en av Bolivias største edelmetallforekomster. Under en allerede brennende sol 3700 meter over havet, forteller Huari om de tragiske hendelsene i 2016. «Vi gruvearbeidere er utvilsomt noen hissigpropper, men begge parter var voldelige,» sier han og setter seg ned med kollegene sine etter en hard natts arbeid.

I august 2016 blokkerte gruvearbeidere fra kooperativene de største ferdselsårene i landet. Fem mennesker mistet livet i sammenstøtene med politiet og flere titalls ble skadet. Så skjedde hendelsen som stanset demonstrasjonene: Viseinnenriksminister Rodolfo Illanes som var kommer for å mekle, ble bortført og så drept 25. august. President Evo Morales kalte det en utilgivelig forbrytelse og erklærte landesorg. Krisen endret forholdet hans til en av sine viktigste allierte (Les mer: «Derfor blir Morales sittende»). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Pilegrimsvandring skapt i Europas bilde

Default thumbnail
Neste sak

Robotenes politikk

Andre saker om Bolivia

Default thumbnail

Skreddersydde regler

Bolivias gruvekooperativer er ifølge loven solidariske nonprofitt-organisasjoner. Selv om kooperativene sysselsetter 90

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.