Naturstridig allianse

Hvorfor er en sosialistisk regjering alliert med gruvekooperativer som ønsker
alt annet enn fagorganisering og statlige reguleringer?

Det gryr av dag utenfor San José-gruva i Oruro, hvor Alfredo Huari rydder i verktøyet sitt. Han har tilbrakt natta i de bekmørke gruvegangene for å hente ut noen gram sølv, tinn, sink og bly. Et kooperativ med 250 medlemmer deler på malmårene her, i en av Bolivias største edelmetallforekomster. Under en allerede brennende sol 3700 meter over havet, forteller Huari om de tragiske hendelsene i 2016. «Vi gruvearbeidere er utvilsomt noen hissigpropper, men begge parter var voldelige,» sier han og setter seg ned med kollegene sine etter en hard natts arbeid.

I august 2016 blokkerte gruvearbeidere fra kooperativene de største ferdselsårene i landet. Fem mennesker mistet livet i sammenstøtene med politiet og flere titalls ble skadet. Så skjedde hendelsen som stanset demonstrasjonene: Viseinnenriksminister Rodolfo Illanes som var kommer for å mekle, ble bortført og så drept 25. august. President Evo Morales kalte det en utilgivelig forbrytelse og erklærte landesorg. Krisen endret forholdet hans til en av sine viktigste allierte (Les mer: «Derfor blir Morales sittende»). (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Pilegrimsvandring skapt i Europas bilde

Neste sak

Robotenes politikk

Mer Bolivia

Et altfor enkelt statskupp

Et folkeopprør og en svekket venstreside ble utnyttet av Bolivias mest ekstreme høyrefløy til å styrte president Evo Morales. Hvordan kunne en av Latin-Amerikas mest populære presidenter falle så fort?

Skreddersydde regler

Bolivias gruvekooperativer er ifølge loven solidariske nonprofitt-organisasjoner. Selv om kooperativene sysselsetter 90 prosent av arbeiderne i gruvesektoren, står de bare for 19,5 prosent av den samlede produksjonen.

Derfor blir Morales sittende

Mens de konservative er på offensiven i Sør-Amerika, står et land støtt til venstre. I Bolivia foregår kampen snarere internt i regjeringspartiet som gjør seg klar for nok et gjenvalg.

0 kr 0