Gruvearbeidere i sølvgruvene ved Cerro Rico i Potosí, Bolivia, 10. april 2017. Foto: Matthias Kestel / Shutterstock.
Bolivia Gruvearbeidere

Naturstridig allianse

Hvorfor er en sosialistisk regjering alliert med gruvekooperativer som ønsker
alt annet enn fagorganisering og statlige reguleringer?

Posted on

Det gryr av dag utenfor San José-gruva i Oruro, hvor Alfredo Huari rydder i verktøyet sitt. Han har tilbrakt natta i de bekmørke gruvegangene for å hente ut noen gram sølv, tinn, sink og bly. Et kooperativ med 250 medlemmer deler på malmårene her, i en av Bolivias største edelmetallforekomster. Under en allerede brennende sol 3700 meter over havet, forteller Huari om de tragiske hendelsene i 2016. «Vi gruvearbeidere er utvilsomt noen hissigpropper, men begge parter var voldelige,» sier han og setter seg ned med kollegene sine etter en hard natts arbeid.

I august 2016 blokkerte gruvearbeidere fra kooperativene de største ferdselsårene i landet. Fem mennesker mistet livet i sammenstøtene med politiet og flere titalls ble skadet. Så skjedde hendelsen som stanset demonstrasjonene: Viseinnenriksminister Rodolfo Illanes som var kommer for å mekle, ble bortført og så drept 25. august. President Evo Morales kalte det en utilgivelig forbrytelse og erklærte landesorg. Krisen endret forholdet hans til en av sine viktigste allierte (Les mer: «Derfor blir Morales sittende»). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Bolivia

Placeholder

Skreddersydde regler

Bolivias gruvekooperativer er ifølge loven solidariske nonprofitt-organisasjoner. Selv om kooperativene sysselsetter 90

0 kr 0
Gå til Toppen