Naturstridig allianse

Hvorfor er en sosialistisk regjering alliert med gruvekooperativer som ønsker
alt annet enn fagorganisering og statlige reguleringer?

august 2018
Gruvearbeidere i sølvgruvene ved Cerro Rico i Potosí, Bolivia, 10. april 2017. Foto: Matthias Kestel / Shutterstock.

Det gryr av dag utenfor San José-gruva i Oruro, hvor Alfredo Huari rydder i verktøyet sitt. Han har tilbrakt natta i de bekmørke gruvegangene for å hente ut noen gram sølv, tinn, sink og bly. Et kooperativ med 250 medlemmer deler på malmårene her, i en av Bolivias største edelmetallforekomster. Under en allerede brennende sol 3700 meter over havet, forteller Huari om de tragiske hendelsene i 2016. «Vi gruvearbeidere er utvilsomt noen hissigpropper, men begge parter var voldelige,» sier han og setter seg ned med kollegene sine etter en hard natts arbeid.

I august 2016 blokkerte gruvearbeidere fra kooperativene de største ferdselsårene i landet. Fem mennesker mistet livet i sammenstøtene med politiet og flere titalls ble skadet. Så skjedde hendelsen som stanset demonstrasjonene: Viseinnenriksminister Rodolfo Illanes som var kommer for å mekle, ble bortført og så drept 25. august. President Evo Morales kalte det en utilgivelig forbrytelse og erklærte landesorg. Krisen endret forholdet hans til en av sine viktigste allierte (Les mer: «Derfor blir Morales sittende»). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal