Laksens innvirkning

Omega-3-utvinning er blitt en gigantindustri og et like stort miljøproblem.

I en årrekke har mediene levert jevnlige drypp av notiser om forskning som visstnok viser nok en god egenskap ved langkjedet omega-3. Inntak av den marine fettsyren skal tilsynelatende virke mot alt fra schizofreni og ADHD til kriminalitet. I midten av juli presenterte Cochrane, den britiske organisasjonen for helseopplysning, sin gjennomgang av tilgjengelig forskning på det som i sin tid gjorde ernæringsfysiologer oppmerksomme på fettsyren, nemlig dens antatte virkning mot hjerte- og karsykdommer. Gjennomgangen viste at tilskudd av omega-3 ikke ga noen målbar effekt.

Omega-3-utvinning er blitt en gigantindustri, anslått av The Guardian til 250 milliarder kroner. Den har også fått mye kritikk for å fiske sårbare havområder, blant annet havet rundt Antarktis, tomme for krill, peruansk ansjos og andre arter som er viktige for økosystemene der. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

På kanten

Neste sak

Skjør fred i Colombia

Andre saker om Leder

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Pengenes andre ansikt

Gjeld har de siste femti årene blitt den dominerende, høyst reelle, men samtidig metafysiske veven som

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.