Leder Oppdrett

Laksens innvirkning

Omega-3-utvinning er blitt en gigantindustri og et like stort miljøproblem.

Posted on

I en årrekke har mediene levert jevnlige drypp av notiser om forskning som visstnok viser nok en god egenskap ved langkjedet omega-3. Inntak av den marine fettsyren skal tilsynelatende virke mot alt fra schizofreni og ADHD til kriminalitet. I midten av juli presenterte Cochrane, den britiske organisasjonen for helseopplysning, sin gjennomgang av tilgjengelig forskning på det som i sin tid gjorde ernæringsfysiologer oppmerksomme på fettsyren, nemlig dens antatte virkning mot hjerte- og karsykdommer. Gjennomgangen viste at tilskudd av omega-3 ikke ga noen målbar effekt.[ref] «New Cochrane health evidence challenges belief that omega 3 supplements reduce risk of heart disease, stroke or death», Cochrane, 18. juli 2018, www.cochrane.org.[/ref]

Omega-3-utvinning er blitt en gigantindustri, anslått av The Guardian til 250 milliarder kroner.[ref] «Fool's gold: what fish oil is doing to our health and the planet», The Guardian, London, 25. juli 2018.[/ref] Den har også fått mye kritikk for å fiske sårbare havområder, blant annet havet rundt Antarktis, tomme for krill, peruansk ansjos og andre arter som er viktige for økosystemene der. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Leder

Placeholder

Korrupt atferd

En tendens i tiden i nesten alle demokratier er velgernes følelse av

0 kr 0
Gå til Toppen