Statsminister Neville Chamberlain har akkurat landet i England og vifter med Munchen-avtalen til de frammøtte på flyplassen i 1938. Foto: Everett Historical / Shutterstock.
Historie München-avtalen

Fatale fordommer i 1938

For åtti år siden ga to demokratier, Storbritannia og Frankrike, Tsjekkoslovakia til Nazi-Tyskland. I iveren etter å isolere Russland, blidgjorde de Tyskland og banet vei for andre verdenskrig.

Posted on

I 1839 søkte marki Astolphe de Custine, som hadde mistet familien sin til giljotinen, tilflukt i det autokratiske Russland, men vendte forferdet tilbake til Paris overbevist om at russerne var «kinesere utkledd som europeere». Ett århundre senere kom den anerkjente britiske forfatteren og diplomaten Harold Nicolson ut fra et lunsjselskap i den sovjetiske ambassadørens residens i London med en følelse av at «det var noe fryktelig kjent med det hele […]. De lot som om de var europeere. De er blitt orientalere.»

Den gang som nå var Vestens forhold til Russland styrt av inngrodde fordommer som ga grobunn for gjensidig mistro og en vilje til å isolere og ekskludere Russland fra Europa. For åtti år siden bidro disse oppfatningene, forsterket av en fortid med rivalisering, til den katastrofale München-konferansen, som 30. september 1938 ofret Tsjekkoslovakia i den tro at det ville temme Hitler. Konferansens utilsiktede resultat var Ribbentrop-Molotov-pakten som var med på å utløse andre verdenskrig. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Historie

Keynes og fredens pris

Versaillestraktaten nevnes vanligvis for de påståtte konsekvensene, nemlig at fredsoppgjøret kvalte Tyskland

Myntenes makt

Vi lever i en kapitalistisk tidsalder, hvor stadig flere samfunnsområder blir fanget

Hvor ble verden global?

Globalhistorien har tilført historiefaget et etterlengtet ikke-vestlig perspektiv. Men spørsmålet gjenstår om

0 kr 0
Gå til Toppen