Statsminister Neville Chamberlain har akkurat landet i England og vifter med Munchen-avtalen til de frammøtte på flyplassen i 1938. Foto: Everett Historical / Shutterstock.

Fatale fordommer i 1938

For åtti år siden ga to demokratier, Storbritannia og Frankrike, Tsjekkoslovakia til Nazi-Tyskland. I iveren etter å isolere Russland, blidgjorde de Tyskland og banet vei for andre verdenskrig.

I 1839 søkte marki Astolphe de Custine, som hadde mistet familien sin til giljotinen, tilflukt i det autokratiske Russland, men vendte forferdet tilbake til Paris overbevist om at russerne var «kinesere utkledd som europeere». Ett århundre senere kom den anerkjente britiske forfatteren og diplomaten Harold Nicolson ut fra et lunsjselskap i den sovjetiske ambassadørens residens i London med en følelse av at «det var noe fryktelig kjent med det hele […]. De lot som om de var europeere. De er blitt orientalere.»

Den gang som nå var Vestens forhold til Russland styrt av inngrodde fordommer som ga grobunn for gjensidig mistro og en vilje til å isolere og ekskludere Russland fra Europa. For åtti år siden bidro disse oppfatningene, forsterket av en fortid med rivalisering, til den katastrofale München-konferansen, som 30. september 1938 ofret Tsjekkoslovakia i den tro at det ville temme Hitler. Konferansens utilsiktede resultat var Ribbentrop-Molotov-pakten som var med på å utløse andre verdenskrig. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Demokratiet i Amerika

Neste sak

Koden fra Damaskus

Andre saker om Historie

Falskmyntnere

Når EU-parlamentet skriver historien i stedet for historikerne.

Frihandel med kanon

Den økonomiske liberalismens globale talerør er imot statlig innblanding, men ikke når

Keynes og fredens pris

Versaillestraktaten nevnes vanligvis for de påståtte konsekvensene, nemlig at fredsoppgjøret kvalte Tyskland

Myntenes makt

Vi lever i en kapitalistisk tidsalder, hvor stadig flere samfunnsområder blir fanget

0 kr 0