Putins usosiale ansikt

Midt i en økonomisk krise har russiske myndigheter bestemt seg for å heve pensjonsalderen med flere år, men skåne de økonomiske elitene. Det har slått sprekker i Putins popularitet.

november 2018
«Samfunnsfiende», fra en demonstrasjon mot den nye pensjons­reformen i Russland, en reform som har rammet Putins popularitet. Foto: Maxim Shemetov, REUTERS / NTB Scanpix.

Mens fotball-VM var i gang i midten av juni annonserte statsminister Dmitrij Medvedev at regjeringen hadde bestemt at kvinner nå skal stå i arbeid til fylte 63 år, i stedet for 55, og menn til 65 år, i stedet for 60. Håpet var at alles oppmerksomhet skulle være rettet mot fotballen. Slik gikk det ikke.

Selv om president Vladimir Putin har holdt seg unna de offentlige debattene, har populariteten hans stupt fra 80 til 63 prosent. Hundrevis av protestaksjoner over hele landet tvang ham til å innta tv-skjermen og tale til nasjonen. Ikke overraskende dempet Putin reformen litt, med en pensjonsalder for kvinner på 60 år, og lovet en betydelig økning i den gjennomsnittlige månedlige pensjonsutbetalingen med 1000 rubler (125 kroner) i året over seks år. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal