Alt er fiksjon, unntatt markedet

Under fernissen av vitenskapelighet i Yuval Noah Hararis globale suksesstrilogi om menneskets historie og framtid skjuler det seg et banalt forsvar for dagens rådende ideologi.

januar 2019
Ill: Shutterstock.

Det er utvilsomt ambisiøst å ville å forklare hva som har skjedd på Jorden de siste hundre tusen årene og hva som vil skje videre. Selv i tre bind. Det er oppgaven Yuval Noah Harari (f. 1976), professor i historie ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem, satte seg og det med stor suksess. Første bind i trilogien, Sapiens, har solgt åtte millioner eksemplarer globalt. De to påfølgende bindene har også solgt godt, med fire millioner for nummer to, Homo Deus.

Sapiens har blitt hyllet av folk som Bill Gates, Mark Zuckerberg, Barack Obama, Carlos Ghosn og kunstneren Damien Hirst. Det er imponerende. Harari er også blitt kalt en mestertenker, av blant andre Jared Diamond, forfatteren av den ikke ukjente boka Kollaps. Kort fortalt er Harari i dag «verdens viktigste tenker», fordi han har skrevet, som den franske bokhandlerkjeden Fnac så elegant formulerer det, «en monumental, modig og provoserende bok [som] sår tvil om alt vi trodde vi visste om menneskeheten». Ja, hvem vil vel ikke vite mer om det? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal