Unge armenere protesterer i Jerevan 2. mai 2018. Demonstrasjonene som førte til at president Sargsian måtte gå av, har gitt håp til de som kjemper mot Jermuk-gruven. Foto: KAREN MINASYAN, afp / ntb scanpix.
Kina / Russland Eksportkredittbyråer

Eksportkredittbyråenes ukjente rolle

Nesten 80 prosent av utviklingslandenes gjeld til europeiske myndigheter kommer fra eksportkredittgarantier. Eksportkredittbyråene er de «ukjente gigantene» i den internasjonale finansnæringen. Mange eksportkredittbyrå-støttede prosjekter har hatt negativ virkning på utvikling og miljø eller brutt med menneskerettighetene.

Posted on

Eksportkredittbyråene (ECA) har hittil i stor grad unngått offentlighetens søkelys. Byråene er ifølge økonomen Delio Gianturco de «ukjente gigantene» i den internasjonale finansnæringen.[ref]Delio Gianturco, Export Credit Agencies: The Unsung Giants of International Trade and Finance, Quorum Books, Westport (Connecticut), 2001.[/ref] Disse offentlige organene, eller noen ganger private selskaper som opererer på vegne av staten, er opprettet av myndighetene for å stimulere til eksport. De støtter landenes næringsliv og er sentrale tilretteleggere for internasjonal handel. De fleste ECA-er – som Export-Import Bank of the United States (Ex-Im Bank), BPifrance i Frankrike, Euler Hermes Aktiengesellschaft i Tyskland, China Export and Credit Insurance Corporation (også kjent som Sinosure) og Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) – er med i Berne-unionen, en bransjeforening opprettet i 1934 for ledende aktører innen eksportkredittforsikring og investeringsgaranti.

Foreningens medlemmer utstedte 2300 milliarder dollar i forsikrings- og finansprodukter i 2017, noe som tilsvarer 14 prosent av verdens handel med varer og tjenester. Disse sentrale aktørene i det globale handelsmaskineriet dekker to typer risiko: handelsrisiko og statsrisiko. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Kina

Gulrot og pisk

De kinesiske lederne presser andre land til å isolere Taiwan internasjonalt, samtidig

0 kr 0
Gå til Toppen