USAs spesialutsending for Venezuela, Elliott Abrams (t.h.) på en pressekonferanse i Cucuta i Colombia, 22. februar. Abrams har en heller dyster fortid som amerikansk representant i Latin-Amerika. Foto: RHONA WISE, AFP / NTB Scanpix.

Hvem er Elliott Abrams?

Elliott Abrams liker å framstille seg som en diplomatisk ekspert med kloke råd. Nå har han fått i oppgave av Trump å «gjenopprette demokratiet i Venezuela». Venezuelanerne har all grunn til å frykte fortsettelsen.

Utnevnelsen av nykonservative Elliott Abrams til USAs spesialutsending for Venezuela har ikke gått ubemerket hen. Da utenriksminister Mike Pompeo annonserte det 25. januar tolket pressen beslutningen om å gi Abrams i oppgave å fjerne president Nicolás Maduro som en uavhengighetserklæring fra Pompeo overfor Trump. Pompeos ulykksalige forgjenger, tidligere ExxonMobil-direktør Rex Tillerson, hadde forsøkt å hente inn Abrams, men Trump satte ned foten, til tross for lobbyering fra høyreradikale Sheldon Adelson som ellers synes å få det han vil fra presidenten. Årsaken skal ha vært at Abrams, sammen med andre nykonservative, kritiserte Trump i det republikanske primærvalget i 2016. Selv svigersønnen Jared Kushner nådde ikke fram, fordi Trumps daværende rådgiver Steve Bannon hadde klart å overbevise presidenten om at Abrams var en «globalist».

Magasinet Bloomberg mener utnevnelsen markerer et vendepunkt: «Abrams tidligere standpunkt representerer mye av den utenrikspolitiske tenkningen Trump gikk ut mot i valgkampen – inkludert hans sterke støtte til Irak-krigen som Trump lenge har kritisert. Men Abrams synes, i likhet med Trump, å ha lagt det bak seg.»[ref]Jennifer Jacobs og Nick Wadhams, «’Never Trumpers’ can get State Department jobs with Pompeo there», Bloomberg, New York, 31. januar 2019.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Samfunnsvitenskap i krigens tjeneste

Neste sak

De vakre dagene som aldri kom

Andre saker om USA

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0