Hvem er Elliott Abrams?

Elliott Abrams liker å framstille seg som en diplomatisk ekspert med kloke råd. Nå har han fått i oppgave av Trump å «gjenopprette demokratiet i Venezuela». Venezuelanerne har all grunn til å frykte fortsettelsen.

Utnevnelsen av nykonservative Elliott Abrams til USAs spesialutsending for Venezuela har ikke gått ubemerket hen. Da utenriksminister Mike Pompeo annonserte det 25. januar tolket pressen beslutningen om å gi Abrams i oppgave å fjerne president Nicolás Maduro som en uavhengighetserklæring fra Pompeo overfor Trump. Pompeos ulykksalige forgjenger, tidligere ExxonMobil-direktør Rex Tillerson, hadde forsøkt å hente inn Abrams, men Trump satte ned foten, til tross for lobbyering fra høyreradikale Sheldon Adelson som ellers synes å få det han vil fra presidenten. Årsaken skal ha vært at Abrams, sammen med andre nykonservative, kritiserte Trump i det republikanske primærvalget i 2016. Selv svigersønnen Jared Kushner nådde ikke fram, fordi Trumps daværende rådgiver Steve Bannon hadde klart å overbevise presidenten om at Abrams var en «globalist».

Magasinet Bloomberg mener utnevnelsen markerer et vendepunkt: «Abrams tidligere standpunkt representerer mye av den utenrikspolitiske tenkningen Trump gikk ut mot i valgkampen – inkludert hans sterke støtte til Irak-krigen som Trump lenge har kritisert. Men Abrams synes, i likhet med Trump, å ha lagt det bak seg.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Samfunnsvitenskap i krigens tjeneste

Neste sak

De vakre dagene som aldri kom

Andre saker om USA

Angrepsmaskinen

Da Bernie Sanders begynte å seile opp som favoritt til å vinne Demokratenes nominasjonsvalg steg panikken

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.