Fra liturgi til kirurgi

Bløff som del av medisinsk behandling er gammelt. Platon drøftet det for over to tusen år siden.

Det hele begynte med en feiloversettelse. I Vulgata – den latinske Bibelen – ble niende vers i Salmenes bok 116 oversatt til «Placebo Domino in regione vivorum» – «Jeg skal behage Herren i de levendes land». Den hebraiske verselinjen burde vært oversatt som «Jeg skal vandre for Herrens ansikt i de levendes land». Det første ordet i verset som ble brukt i dødsmessen, ble på 1200-tallet til betegnelsen på hele seremonien: Man snakket om å «gå til placebo», om å «synge et placebo». Gråtekonene som ble hentet inn for å ære den døde og være til stede i messene for å sanke almisser, ble nedlatende kalt «placebo-sangere». Det ga det latinske ordet en konnotasjon til smisking og falskhet.

Bløff som del av medisinsk behandling er gammelt. Platon drøftet det for over to tusen år siden i Staten: «Hvis vi har rett i […] at løgnen for gudene er uten enhver interesse, men at den for menneskene kan være nyttig som en slags medisin, så er det klart at det tilkommer legene å gi medisin, mens legfolk får avholde seg fra dette» (389b). Platon tok også opp det aktuelle etiske problemet med at en gruppe har tatt seg retten til å lyve for befolkningens ve og vel. Mentiris ut medicus – du lyver som en lege – sa den italienske poeten Petrarca (1304–1374). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Lysten på døden

Neste sak

NATOs mislykkede kriger

Mer Vitenskap

Paradoksalt placebo

Alternative behandlingsformer uten dokumentert medisinsk virkning utnytter placeboeffekten med stor suksess. Her har helsemyndighetene noe å

Vi er alle mutanter

Det er nå teknisk mulig å endre det menneskelige genomet på en kontrollert og nøyaktig måte.

Genredigering

Hvordan endre et bestemt gen i det enorme DNA-molekylet? Med molekylærverktøy kalt nukleaser som gjenkjenner den

0 kr 0