/

Imperiet rakner

EU er et liberalt imperium i ferd med å kollapse, hvor Tyskland sliter med å fylle sin rolle som imperiets hegemoniske sentrum, mener Wolfgang Streeck.

Hva er EU? Det mest nærliggende svaret er et liberalt, eller enda bedre, nyliberalt imperium. Et imperium er en hierarkisk strukturert blokk av offisielt suverene stater holdt sammen av en fordeling av makt fra et sentrum mot en periferi. I sentrum av EU befinner Tyskland seg, som mer eller mindre vellykket forsøker å skjule seg inne i EUs harde kjerne, Kerneuropa, som det danner sammen med Frankrike. Tyskland ønsker ikke å ses som det britene kaller en kontinental forener, selv om det er tilfellet. Og at landet liker å gjemme seg bak Frankrike er en kilde til makt for sistnevnte.

I likhet med andre imperiale land, som USA i nyere tid, ser Tyskland seg – og vil at andre skal gjøre det samme – som en velmenende hegemon, som ikke gjør annet enn å spre universell fornuft og moral til sine naboer og påtar seg prisen for det, for menneskehetens gode. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Ekstremister i regjeringskorridorene

Neste sak

Journalistikkens Tsjernobyl

Mer EU

Å selge Audi-er i Myanmar

For øyeblikket vrimler det med prosjekter om «verden etterpå», men de vil alle forbli like vidløftige som nytteløse så lenge de ikke angriper selve arkitekturen i EU.

Nytteløs Brexit

EUs knefall for USA er ingen overdrivelse. Det viser de europeiske regjeringenes reaksjon på USA «fredsplanen» for Israel-Palestina-konflikten.

Gülenistenes europeiske håp

Etter det mislykkede statskuppet i Tyrkia i 2016 har mange av Fethullah Gülens tilhengere flyktet til Europa, hvor den interne kampen om bevegelsens framtid nå pågår for fullt.

Hvem valgte Ursula von der Leyen?

Flere hundre millioner europeiske velgere har blitt ført bak lyset av en svart/hvitt-fortelling om at politikken i EU dreier seg om en politisk kamp mellom liberalere og populister.

0 kr 0