Iranske parlamentsmedlemmer ikledd uniformen til revolusjonsgarden etter at USA i april satte militærstyrken på sin terrorliste. Teheran, 9. april. Foto: HO / AFP.

Irans to hærer

USA synes fast bestemt på å starte en ny krig i Midtøsten, denne gang mot Iran. Vil den iranske hæren og ikke minst revolusjonsgarden klare å stå imot et amerikansk angrep?

Den 5. mai annonserte USA at hangarskipet USS Abraham Lincoln og en bombefly-styrke var på vei til Persiabukta. Årsaken var «foruroligende og eskalerende indikasjoner og varsler», ifølge nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, som også advarte Iran mot alle angrep på amerikanske interesser i Midtøsten.

Siden har spenningene steget med påstander fra USAs allierte i Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater om at Iran mer eller mindre direkte har begått sabotasje mot oljetankere i Hormuzstredet og at iranerne har fått houthi-opprørerne til å trappe opp krigen i Jemen. «USA er ikke ute etter krig med det iranske regimet, men vi er fullt forberedt på å besvare ethvert angrep, enten fra stedfortredere, revolusjonsgarden eller regulære iranske styrker», advarte også Bolton. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

En annen historie om merkantilismen

Neste sak

Slik erobret Salvini Italia

Andre saker om Iran

Default thumbnail

På krigsstien

I valgkampen gikk Donald Trump imot regimeendringspolitikken, det vil si amerikanske angrepskriger.

0 kr 0