Ansatte i Tokyo Electric Power Company (TEPCO) foran reaktor 3 på kraftverket Dai-ichi i Fukushima, 31. januar 2018. Selskapet håper Tokyo-OL i 2020 vil lokke flere besøkende til området og bedre regionens image. FOTO: BEHROUZ MEHRI, AFP / NTB SCANPIX
Japan Fukushima

Dagen da Japan nesten forsvant

Naoto Kan var statsminister da atomulykken i Fukushima truet med å utslette Japan. Her er hans fortelling om de dramatiske dagene og hvorfor kjernekraft bør avskaffes.

Posted on

Den dramatiske uka etter jordskjelvet øst i Japan, tsunamien og atomulykken i mars 2011 er som brent inn i minnet mitt. Jeg sov i statsministerboligen. I de øyeblikkene jeg var alene, ennå kledd i branndrakten man må ha på i slike ekstreme situasjoner, døset jeg på sofaen i stua, eller egentlig lå jeg mest og tenkte på hva som måtte gjøres.

Jeg hadde aldri jobbet med noe knyttet til kjernekraft, og hadde bare basiskunnskapen fra mine universitetsstudier i anvendt fysikk. Jeg var fullt klar over skadene en atomulykke kan forårsake ut fra det jeg hadde lest om Tsjernobyl, men jeg hadde aldri forestilt meg at en enda større ulykke kunne inntreffe i Japan. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Japan

Placeholder

Lukrative pensjonister

Aldrende befolkning har betydelige økonomiske, sosiale og personlige konsekvenser. Japan er i

0 kr 0
Gå til Toppen