Leder Valgpåvirkning

Indre og ytre datatrusler

Når den som tilsynelatende er dårligst i faget blåses opp som den største trusselen mot demokratiet, dekker det over de mange aktørene i ekteskapet mellom politisk propaganda og overvåkingskapitalisme.

Posted on

I slutten av juli kom det igjen advarsler mot russisk valginnblanding, denne gang fra spesialetterforsker Robert Mueller under kongresshøringen om hans rapport om Trumps valgkamp og russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016. I rapporten slår han fast at «russerne» drev en «omfattende og systematisk» innblanding, hovedsakelig ved å ha gitt WikiLeaks stjålne eposter som avdekket fusk i Demokratenes nominasjonsvalg, og ved at det russiske selskapet Internet Research Agency (IRA), en «trollfabrikk» som påstås å ha bånd til Kreml, skal ha kjøpt annonser med politisk innhold på sosiale medier.

Muellers advarsel har fått, blant mange andre, Dagbladet til å advare om at vi i det kommende valget i Norge må være på vakt for en slik spredning «av desinformasjon, falske nyheter og svertekampanjer».[ref]«Muellers advarsel gjelder også Norge», Dagbladet, 26. juli 2019.[/ref] Spesielt siden det er blitt «så vanlig at det ble en nyhetssak da vårens danske valg tilsynelatende foregikk uten innblanding utenfra», påpeker Dagbladet – uten å nevne at slike nyhetssaker i seg selv er blitt en gjenganger etter at New York Times åpnet ballet i 2017 med «det tyske valgmysteriet» om uteblivende innblanding.[ref]«German Election Mystery: Why No Russian Meddling?», New York Times, 21. september 2017.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Leder

Placeholder

Døden i ørkenen

Tilstrømningen av migranter og EUs elendige håndtering har ført til framvekst av

Placeholder

På krigsstien

I valgkampen gikk Donald Trump imot regimeendringspolitikken, det vil si amerikanske angrepskriger.

0 kr 0
Gå til Toppen