ILLUSTRASJON: ALEXANDER ANDREWS / UNSPLASH.
Økonomi Garanti

Alt kan repareres

Siden krisen i 1929 har forbruksvarene våre fått stadig kortere levetid. For å redde miljøet må vi bremse vareforbruket vårt. Men hvordan endre en bærebjelke i et system som nesten all vår politikk er bygd rundt?

Posted on

En enkel vei ut av konsumerismen er å utvide tingenes garantitid. I Frankrike blir 80 prosent av varene som blir ødelagt før garantien går ut, levert tilbake til butikken eller produsenten for reparasjon.[ref]«Allonger la durée de vie de nos biens: la garantie à dix ans, maintenant! Note de plaidoyer» (PDF), Les Amis de la Terre, september 2016.[/ref] Prosentandelen varierer selvsagt etter hvilke varer det gjelder: Folk er mindre knyttet til printere enn klokker, som de forventer skal vare lenger, selv om de koster det samme. Statistikken viser likevel at et overveldende flertall av forbrukerne bruker reklamasjonsretten hvis de kan.

Så snart garantitiden er over, faller reparasjonsgraden drastisk – til under 40 prosent for elektriske og elektroniske apparater. Når garantien er gått ut bestemmer mange eiere seg for at det er enklere og/eller billigere å kjøpe en ny brødrister eller datamaskin. Det disse tallene viser er at det er mulig å forlenge varenes levetid via loven: Jo lenger garantien er, jo oftere reparerer folk varene og jo lenger vil de vare. Lengre garantitid vil dermed bremse utskiftningen av ting, og dermed betydelig redusere forbruket av naturressurser og energi ettersom færre varer vil produseres. Garantien kan kanskje virke ubetydelig, men kan faktisk være et effektivt virkemiddel for økonomisk og dermed politisk endring.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Økonomi

Klassismens problem

På de amerikanske universitetene blir det stadig vanligere å analysere samfunnet ut

0 kr 0
Gå til Toppen